Gotuj z Wojciechem

środa, 9 maja 2012

Spaghetti Amatriciana

przepis
Spaghetti w pomidorowym sosie w towarzystwie chrupiącego boczku i aromatycznego sera, jedna z tych potraw których nigdy nie mam dość. Cebula nie jest koniecznym dodatkiem ale świetnie uzupełnia danie. W oryginale stosuje się ser Pecorino, ja zdecydowałem się na użycie Dziugasa, litewskiego sera podobnego do parmezanu.

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 250g boczku wędzonego
  • 2 cebule czerwone
  • 100ml białego wina półwytrawnego
  • 250g spaghetti
  • 100g sera Dziugas (lub Pecorino)
  • suszona papryka chili (młynek)
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na patelni, gdy będzie lekko rumiany dodać cebulę i paprykę chili i smażyć do zeszklenia cebuli. Dolać wino, wymieszać i zredukować na ogniu o połowę. Dorzucić pomidory i gotować dopóki płyn prawie całkowicie nie wyparuje. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować al dente i dodać sos oraz starty ser.


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, chyba jeszcze nie jadłam takiej kombinacji spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie podane, smakowite zdjęcie

    OdpowiedzUsuń