Gotuj z Wojciechem

środa, 6 czerwca 2012

Cinnabon rolls

przepis
Cinnabon rolls czyli cynamonowe zawijańce. Delikatne, słodkie drożdzowe bułeczki pachnące cynamonem i spożywane na ciepło. Klasyka amerykańskiego stylu życia po prostu, idealne do porannej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 6 bułek standardowej wielkości, akurat na jedną blachę.

Ciasto
  • 300g maki pszennej
  • 7g drożdzy instant
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 40g miękkiego masła
  • 150ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • rodzynki

Nadzienie
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Składniki na ciasto łączymy razem i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy nadzienie - najpierw smarujemy masłem a następnie posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na plastry które następnie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy 2cm, ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca smarujemy pedzelkiem odrobiną roztopionego masła. Dodajemy namoczone rodzynki wciskając lekko w ciasto. Pieczemy ok 20 min (do zrumienienia).

Spożywamy na ciepło. Można przygotowane ciasto upiec bezpośrednio przed podaniem, można też odgrzewać w piecu i mikrofali. Częstym dodatkiem do tych wypieków jest polewa/masa z serka Filadelfia (50g serka łączymy z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem) lub mascarpone.


2 komentarze:

  1. Robiłam je chyba z 2 lata temu. Do dziś pamiętam ten cudowny zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy amerykańskiego :) Mnie to się kojarzy z IKEĄ. Ale i tak sa cudowne!

    OdpowiedzUsuń