Gotuj z Wojciechem

sobota, 10 listopada 2012

Lasagne z mięsno-pomidorowym ragout i szpinakiem

lazania

Pomysł na to danie bazuje na dwóch różnych przepisach Gordona Ramsaya, które można znaleźć w jego książce "Szef kuchni po godzinach". Bardzo treściwe i bardzo lekkie danie a przy tym prezentujące się pysznie. Połączenie dwóch warstw, mięsnej i szpinakowej nie jest raczej czymś nowym, natomiast co wyróżnia to danie to z pewnością fantastyczny sos serowy który zastępuje tu tradycyjny beszamel. Przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu ale z pewnością jest warto. Najbardziej czasochłonne ragoût alla bolognese można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, późniejsze wykończenie lazani jest już wtedy formalnością. Chyba, że płaty lazani przygotujemy od podstaw ale to już temat raczej na osobny wpis.


Farsz mięsny (ragu)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 500g chudego mięsa wołowego mielonego
  • 150ml wytrawnego białego wina (u mnie chilijskie Sauvignon Blanc)
  • 400g posiekanych pomidorów z puszki
  • 300ml bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
Farsz szpinakowy
  • 15g masła
  • 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (lub świeżego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500g pieczarek
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyzki tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
Lasagne i sos serowy
  • 20g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy
  • 300ml mleka 3,2%
  • 60g sera cheddar
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 200ml gęstej śmietany
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • płaty lasagne (nie wymagające gotowania)
  • sól, pieprz

Ragu

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 6-8 minut aż zmięknie i dodajemy drobno posiekane czosnek, seler, marchew i rozmaryn oraz listki tymianku. Podsmażamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa się zrumienią. Dodajemy resztę oliwy i mięso. Rozdrabniamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż mięso straci czerwony kolor, mieszając. Dodajemy wino i gotujemy do prawie całkowitego odparowania płynów.


Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory oraz bulion, gdy się zagotuje redukujemy ogień do minimum i przykrywamy niezbyt szczelnie. Gotujemy 2,5-3 godziny, mieszając od czasu do czasu.


Sos serowy

Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy mąkę, musztardę i pieprz kajeński. Gotujemy 2 minuty na małym ogniu mieszając i następnie wlewamy powoli mleko, całość utrzepujemy na gładką masę. Zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut a następnie zdejmujemy i dodajemy sery, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.




Szpinak


Rozpuszczamy masło w rondlu i dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy chwilę i odstawiamy. Posiekane pieczarki smażymy na oliwie 5 minut, doprawiamy i dodajemy do szpinaku. Kolejno dodajemy ricottę i parmezan. w razie potrzeby doprawiamy całość.

Lasagne

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W naczyniu do zapiekania kładziemy kolejno, warstwę sosu serowego, płaty lasagne, farsz mięsny, płaty lasagne, farsz szpinakowy, płaty lasagne, resztę sosu serowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zbrązowienia górnej warstwy. Podajemy natychmiast.




przepis

przepis

przepis

1 komentarz:

  1. Bardzo sycące i bogate danie. Całą masa szpinaku się z niego wylewa :) wygląda naprawdę smakowicie, zachęcająco i dzięki tradycyjnym składnikom bez problemu wyobrażam sobie jego smak.

    OdpowiedzUsuń