Gotuj z Wojciechem

czwartek, 29 listopada 2012

Tartaletki z łososiem i awokado

awokado

Łososiowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto z wędzonym łososiem oraz pastą z awokado - bazowym guacamole, które namiętnie stosuję też w kanapkach. Dodatek kaparów i szalotki świetnie uzupełnia danie które bez nich może być lekko mdłe. Bardzo przyjemna wytrawna przystawka, polecam.


  • 200g łososia wędzonego
  • 2 awokado
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 szalotki
  • 200g masła
  • 50ml mleka
  • 250g mąki
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Masło utrzeć, dodając stopniowo mleko z 1 płaską łyżeczką soli, dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Spłaszczoną kulę ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć foremki ciastem. Piec rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Foremki z ciastem dociążyć i piec 10 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie zapiekać kolejne 15 minut (lub do zrumienienia ciasta).


Awokado obrać i usunąć pestki, widelcem zmiażdzyć miąższ i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wmieszać posiekane kapary i szalotki. Łososia pokroić w małe plastry. Lekko zestudzone tartaletki wykładać nadzieniem.




losos




8 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ładnie, a wręcz idealnie się prezentują!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie ostatnio u Ciebie niesamowicie łososiowo ale ja jestem jak najbardziej ZA

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytrawne babeczki kocham ogromnie, bardzo mi się podoba zestaw składników - tak smakowo, jak wizualnie. Pięknie uwiłeś tego łososia! :) serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie - same dobre rzeczy tam włożyłeś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląd i estetyka potrawy sprawiają, że mogłabym patrzeć i żal byłoby mi zjeść. choć pewnie jest przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń