Gotuj z Wojciechem

piątek, 22 lutego 2013

Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą

przepis

Piersi z kurczaka w towarzystwie szynki dojrzewającej i sera zachowują swoją soczystość i zyskują dodatkowy niepowtarzalny aromat. Mięso nie wymaga solenia o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona. Dla lekkiego kontrastu podane warzywa są lekko skarmelizowane, co tworzy ciekawą całość. Karmelizowany fenkuł ma nieziemski smak i z pewnością nieraz u mnie jeszcze zagości. Danie uzupełnia ziemniaczane puree z dodatkiem poszatkowanej świeżej kolendry.


  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 60g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, specku lub serrano)
  • 150g mozarelli
  • 7 łyżek oleju smakowego Kujawski z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 3 cebule
  • 12 małych marchewek
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka dzielimy na porcje i rozbijamy na cienkie płaty. Smarujemy trzema łyżkami oleju smakowego i odkładamy do lodówki.


Fenkuł dzielimy nożem na ósemki, cebulę szatkujemy w piórka, marchew dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki. Na 4 łyżkach oliwy smakowej podsmażamy kolejno fenkuł, cebule i na końcu marchewki - po kilka minut, do zrumienienia. Łączymy wszystkie warzywa razem na patelni i dodajemy wino, bulion oraz masło. Przykrywamy lekko i dusimy około 40 minut do odparowania cieczy.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na płatach kurczaka (można lekko osolić jeśli szynka jest mało słona) kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zwijamy ciasno i wstawiamy do formy do zapiekania, skrapiamy olejem w którym wcześniej marynowało się mięso, posypujemy oregano i świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.


Podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz puree z ziemniaków.


przepis

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.


10 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda, podane bardzo ładnie co chcieć więcej:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne zdjęcia i apetyczny kurczaczek!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelizowany koper! O madre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelizowany koper włoski jest bardzo dobry w połączeniu z gruszką dodając do tego kozi ser i delikatne risotto-niebo w....:)

      Usuń
    2. Brzmi fantastycznie, muszę spróbować, dziękuję za komentarz!

      Usuń
  4. zamawiam na obiad, ale bez oleju, nie dam rad całej butli machnąć :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu zabiłeś mnie tym zdjęciem...te kolory, to wszystko wygląda tak apetycznie, że lepiej być nie może ;)
    Gdyby nie to, że danie już jest zjedzone, to bym sie wprosiła. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozwaliła mnie ta marchewka, podobnie kurczak... Ile czasu go pieczesz?

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie, czemu ja tego nie napisałem to nie wiem :) Piekłem około 25 minut, u mnie widać było że mozarella zaczyna uciekać szparami po tym czasie, można też wyjąć jedną roladkę i odkroić kawałek celem sprawdzenia

    OdpowiedzUsuń