Gotuj z Wojciechem

piątek, 8 lutego 2013

Steki z polędwiczki

stek

Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana, jedna z najjaśniejszych gwiazd polskiej blogosfery. Steki w wersji półkrwistej, moim zdaniem najlepsze, najdelikatniejsze. W wersji wysmażonej należy zwiększyć czas grillowania o jedną minutę, ale polecam spróbowanie pierwotnej wersji jeśli nie obawiacie się niedopieczonej wieprzowiny. Mięso powinno być ze sprawdzonego, pewnego źródła. Można również na koniec poddusić chwilę z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina (Pinot Noir, Beaujolais) lub dopiec kilka minut w piekarniku. Porcja dla dwojga.

  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju kujawskiego czosnkowego
  • 4 cebule czerwone
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 ziemniaki
  • 70ml mleka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dwie porcje i lekko rozbijamy. Ukladamy ciasno w naczyniu i zalewamy olejem smakowym Kujawski (użyłem oleju z dodatkiem czosnku). Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


2 łyżki masła w temperaturze pokojowej ucieramy z posiekanym rozmarynem, formujemy wałek, zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika.


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ścieramy do nich kawałek świeżego imbiru, dodajemy łyżke masła i mleko. Praską ugniatamy na gładkie puree.


Mięso wyciągamy z lodówki i wyciągamy z oleju, który kolejno wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Cebulę siekamy w krążki lub paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy 3 łyżki masła i smażymy do miękkości. Gdy cebula jest wystarczająco miękka dodajemy żurawinę i ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 3 minuty i zestawiamy do ostygnięcia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.


Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i gdy będzie już bardzo gorąca kładziemy lekko osolone steki. Smażymy 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 minut.

Wypoczęte steki kładziemy na warstwie puree i cebuli. Na steku kładziemy kawałek masła rozmarynowego.



przepis


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



4 komentarze:

  1. ale fajnie podane, bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia i wspaniałe danie! :)
    Dziękuję za udział w konkursie. :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Majana
    Ps. Podlinkuj jeszcze Zpierwszegotloczenia.pl, tak aby kierowało do tegoż serwisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. uła, ślinka leci gdy patrze na ten stek, niczego mu nie brak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Różowe mięso, żurawina. Przyznaję, bardzo kobieco :)
    Świetne to puree!

    OdpowiedzUsuń