Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bekonuski

przepis

Jak powszechnie wiadomo, wszystko z boczkiem smakuje najlepiej więc kwestią czasu było wypróbowanie przepisu autorstwa Hestona Blumenthala na ciasteczka z boczkiem. Są one łatwe w przygotowaniu i szybkie, jedyną trudność stanowi powstrzymanie się od natychmiastowego zjedzenia pięknie upieczonych plastrów boczku. Przygotowane w piecu są zdecydowanie lepsze od tych z patelni i należy zachować żelazową wolę aby dokończyć dzieło. Finałowe ciasteczka są bardzo smaczne, boczek nie dominuje ale nadaje im ciekawy posmak, zdecydowanie chce się siegnąć po następne.


  • 220g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 260g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 60g suszonych bananów

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Plastry boczku rozkladamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego pieca na 10 minut. Po wyjęciu z pieca studzimy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego i następnie tniemy na małe kawałki.


Suszone banany siekamy na kawałki (można je zmielić mikserem na niskich obrotach).


Mąke przesiewamy i łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia


Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Dodajemy stopniowo 2 jajka i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkami oraz kawałki boczku i bananów. Wymieszaną masę odstawiamy do lodówki żeby lekko zgęstniała (około 30 minut).


Z schłodzonej masy tworzymy w dłoniach małe kulki i lekko rozpłaszczamy. Wykładamy ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach od siebie (rozpłyną się na boki w miarę pieczenia). Pieczemy około 10 minut do lekkiego zrumienienia.



10 komentarzy:

  1. Ciastka z boczkiem, marzenie wszystkich mężczyzn... w sumie to czemu nie spróbować ;) czekolada z chilli, czasem z pieprzem, ryba z bananami to dlaczego nie pojechać na maksa i nie zrobić ciastek z boczkiem ;) Brawo za odwagę i inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. !!! :o
    Zapisuję do wypróbowania KO-NIE-CZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ciekawe ciasteczka. Co za intrygujące połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za genialny pomysł :D Koniecznie do wypróbowania! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam z boczkiem i rodzynkami (z przepisu z jakiejś starej książki z kuchnią polską). Miały "branie" :) Z bananem chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swoją drogą, Ty serio jesteś boczkoholikiem :D

      Usuń
    2. Dzień bez boczku dniem straconym ;)

      Usuń
  6. Jak przeczytałam tytuł to myślałam, że to ciasteczka wytrawne a tu tak odważnie, na słodko. Czuję, że u mnie w domu by zniknęły błyskawicznie, bo mieszkam pod jednym dachem z boczkoholikami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://www.meskiwypas.pl/dzem-z-boczku-pierwszy-w-polsce/
    Jak to zobaczyłam, od razu pomyślałam o Tobie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda przepysznie, a sam temat mnie nie dziwi, są już pomadki do ust o smaku boczku, boczkowy majonez, mydło boczkowe, w zasadzie nie ma nic co nie dałoby się wykonać z boczku!

      Usuń