Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Miodownik Marlenka

przepis

To chyba najbardziej popularne ciasto po południowej stronie Tatr. Dostepne w prawie każdej przydrożnej knajpie, bogate w miód, kajmak i orzechy, kaloryczne jak większość słowackich potraw. Dostępnych przepisów jest cała masa, mocno rożniących się od siebie, każda słowacka gospodyni zdaje się mieć swój najlepszy. W niektórych masa na blaty powinna być dość rzadka i ciasto rozlewa się na papierze, w obecnym tutaj wymaga rozwałkowania na cienką warstwę i trzeba włożyć trochę siły w to. Efekt wart jednak pracy. Po upieczeniu blaty kłaść osobno do wyschnięcia, przygotowując masę toffi uważać na odpryski - najlepiej użyć wysokiego naczynia i rękawicy przy mieszaniu oraz gotować na średnim lub małym ogniu.


    Ciasto
  • 3 jajka
  • 150g miodu
  • 120g cukru
  • 100g masła
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 30g miodu
  • 130g masła
  • 400g śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g mascarpone
  • 70g orzechów laskowych

Jajka, miód, cukier, sól i sodę wymieszać razem w metalowym naczyniu. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do reszty składników. Naczynie postawić nad większym z gotującą się wodą i mieszać dalej, ww kąpieli wodnej do momentu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą w delikatną piankę (około 5-8 minut od momentu rozpuszczenia masła). Zdjąć z ognia i wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie i odstawić na 4 godziny w zimne miejsce, aż ciasto przestanie się kleić.


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Masę podzielić na 5-7 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na równe okręgi o średnicy około 26 cm. W razie potrzeby podsypać mąką. Uzyskane warstwy powinny być możliwie najcieńsze. Wszystkie blaty kolejno wstawiać do pieca na około 5 minut (do zrumienienia) pozbawione górnej warstwy papieru. Pozostawić do ostudzenia.

Masło na krem roztopić w garku, dodać miód i skondensowane mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż krem będzie dość gęsty o jasnobrązowym zabarwieniu. Zdjąć z ognia i zestudzić. Blaty obkroić na równej wielkości koła używając obręczy od tortownicy. Kłaść kolejno jeden na drugim przekładając masą toffi.


Śmietankę ubić na sztywno dodając po łyżce cukru pudru. Orzechy laskowe razem z odkrojonymi kawałkami blatów zmiksować na małych obrotach. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksowane orzechy i delikatnie wymieszać. Pokryć górę i boki ciasta, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.


przepis

10 komentarzy:

  1. A ja nie znam tego ciasta, ale brzmi bardzo fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Z mlekiem skondensowanym jeszcze nie robiłam:) Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!
    A ja Marlenki jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis.
    Szkoda tylko, ze w dzisiejszych czasach trzeba go przepisywac, zamiast wydrukowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam dodać szczegół,że ciasto Marlenka to tort miodownik ormiański,a nie ciasto słowiańskie.Pozdrowienia dla autora

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto pieczemy na blaszce czy tylko na papierze do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na terenie Polski te przepyszne torty i ciasta Marlenka dystrybuuje jedna z firm - http://www.tortmarlenka.pl.
    Można je też kupić w sklepie z Marlenką: http://www.sklepmarlenka.pl

    OdpowiedzUsuń