Gotuj z Wojciechem

wtorek, 25 czerwca 2013

Fasolada

przepis

Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki. W tym przepisie zdecydowałem się urozmaicić tradycyjny grecki przepis przez dodanie cukinii oraz ostrej papryki dla podkręcenia smaku. Tradycyjnym greckim dodatkiem do tej zupy są również oliwki i ser feta. Fantastyczna propozycja nie tylko na mroźne zimowe wieczory. Bulion warzywny można przygotować samemu z tego przepisu lub w wersji non-vege użyć bulionu z kury.


  • 500 fasoli białej
  • 1 duża cukinia
  • 3l bulionu warzywnego
  • 600ml passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju smakowego z bazylią
  • natka pietruszki

Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.


W międzyczasie cebulę, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na oleju smakowym do momentu, aż warzywa zaczną przywierać do dna i będą lekko przypalone. Dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze chwilę.


Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki.


Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.



Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


13 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, własnie szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad i chyba też skusze na się na taką fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, mozna ewentualnie użyć puszkowanej fasolki żeby było szybciej bez namaczania

      Usuń
  2. pyszności ! wygląda niesamowicie apetycznie i jestem przekonana, że smakuje genialnie ;)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo...nie ma boczku :(

    Robię ją często, ale wolę z drobną fasolką. Chociaż i dużym jasiem nie pogardzę. I chyba pójdę namoczyć fasolę na noc, narobiłeś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma, ale za to niedziela... zbieram zapasy

      Usuń
    2. Ja jutro muszę iść zakupić solidną porcję, by na niedzielne śniadanie było w sam raz:)

      Usuń
  4. Fasolada kojarzy mi się z fa so la si do ;) ale jest 21:31 i ja mam tylko takie głupio-irracjonalne skojarzenia ;) Gratulacje wygranej w konkursie, zasłużone wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wojciechu powiem Ci, że bardzo udany przepis :) Ja też dla mojej rodzinki lubię od czasu do czasu fasolkę przygotować. Zapraszam do spróbowania :) http://fasolkapobretonsku.net.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wojtku fajny pomysł na zupę :) wypróbuje na pewno :) również gratuluję wygranej :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie zachęcająco:) składniki, które lubię:) więc na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis tylko troche niedokładny ;) Te warzywa wszystkie to rozumiem też pokroić w kostkę? I co z tym olejem? Kiedy go dodać bo w przepisie nic nie ma na ten temat. Czy może trzeba warzywa na nim podsmażyć i wtedy dodać do fasoli....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, wycieło mi akapit przy aktualizacji - powinno już być dobrze.

      Usuń
  9. Dzięki :) Biorę się za gotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń