Przepis na lekki bulion warzywny który można łączyć też z bulionem mięsnym dodając mu lekkości. Z podanych składników można uzyskać 1,5 litra bulionu. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Pasja smaku" i jest stosowany w jego restauracjach. Jutro natomiast jeśli śledzić będziecie bardzo uważnie dowiecie się do czego wykorzystany został na Gotuj z Wojciechem ...
- 3 cebule
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 6 marchewek
- 1 cała główka czosnku
- 1 cytryna
- kilka ziaren białego pieprzu
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
- 1/2 liścia laurowego
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 l zimnej wody
- 1 gałązka estragonu
- 1 gałązka bazylii
- 1 gałązka kolendry
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka pietruszki
- 1 gałązka trybuli
- 200 ml wytrawnego białego wina
Grubo pokrojone warzywa włóż do garnka razem z cytryną pokrojoną na 6 cząstek, dodaj pieprz, liść laurowy i anyż. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj wino oraz świeże zioła, zostaw do wystudzenia (zioła powinny być całkowicie zanurzone w wywarze). Po ostygnięciu przelej do słoików i wstaw do lodówki na 1 dobę.
Wyjmij warzywa, przyprawy i zioła i przecedź bulion przez gazę lub tetrę. Gotowy bulion można przechowywać w lodówce przez 3 dni lub 3 miesiące w zamrażalniku.
Wyniki konkursu Uncle Ben's
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie, kilka propozycji było naprawdę zaskakujących, zwłaszcza ryż jako materiał plastyczny, wizja wytwarzania albuminy oraz kleju z ryżu. Nagroda główna wędruje do [werble] Oli za kreatywne pomysły na zabawę z dziećmi, za podejście prorodzinne oraz zaangażowanie. Gratuluję!
Bardzo się cieszę i dziękuję :)Dane do wysyłki już wysłałam. Przesyłam pozdrowienia od synka :)
OdpowiedzUsuń