Gotuj z Wojciechem

środa, 16 stycznia 2013

Suflet z twarogiem wiejskim

suflet

Ten suflet wymaga trochę starań ale dobrze przygotowany jest naprawdę wart zachodu. Kremowy, puszysty, z wyraźna nutą cytryny i chrupiącą, lekko skarmelizowaną skórką. Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz i znajdziecie go w jednej z najciekawszych, z ostatnio wydanych, książek kulinarnych - "Słodkie życie w Paryżu". U Davida występuje on na bazie serka Fromage Blanc, który jednak z powodzeniem zastąpić można właśnie powszechnie dostępnym twarogiem wiejskim. Oryginalnie jest on pieczony również w jednej formie, ilość i rodzaj składników lekko zmodyfikowana. Pamiętać trzeba o starannym trzymaniu się przepisu bo suflet to bestia złośliwa i kapryśna i ma tendencję do opadania zaraz po wyjęciu z pieca. Z podanej ilości składników wyjdzie 5 porcji.


  • 180g półtłustego twarogu wiejskiego
  • 60g jogurtu greckiego
  • 65g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 13g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • cukier kryształ do obsypania
  • szczypta soli

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ramekiny wysmarować odrobiną masła i obsypać cukrem kryształowym dno i ścianki naczynia, nadmiar cukru wysypać. Twaróg oraz jogurt zmiksować razem w blenderze na gładki krem bez grudek. Miękkie masło utrzeć ze skórka startą z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka, zmiksowany wcześniej twaróg i ucierać dalej do połączenia składników.


Zimne białka ze szczyptą soli ubijać ubijać mikserem w suchym naczyniu, najlepiej miedzianym, metalowym lub szklanym. Plastikowe naczynie nie nadaje się do tego celu ze względu na gorsze napowietrzenie masy. Kiedy się mocno spieni, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Masa powinna być bardzo sztywna po zakończeniu i nie powinna wypadać po odwróceniu naczynia do góry dnem. Tak uzyskaną masę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy serowej i delikatnie łączymy drewnianą łyżką. Nie należy mieszać zbyt długo aby nie straciło puszystości.


Masą napełnić ramekiny tak aby powierzchnia było nieco poniżej krawędzi. Posypać z góry cukrem kryształem (około 3 łyżeczek na całość). Ramekiny wstawić do większej formy metalowej, którą napełniamy ciepłą wodą na wysokość 2-3 centymetrów. Całość wstawić na dolny poziom do nagrzanego pieca na około 30 minut. Czas pieczenia można lekko skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji - im dłuższe pieczenie tym bardziej zwarta konsystencja i przypieczona skórka na górze.


Suflety w trakcie pieczenia mocno wyrastają, po wyjęciu z pieca zaczynają opadać więc dobrze jest serwować je natychmiast. Jeśli suflet opadnie zbyt szybko i poniżej krawędzi naczynia będzie nadal jadalny i smaczny ale straci swoją niepowtarzalną strukturę. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.






23 komentarze:

  1. Suflet - to brzmi dumnie ;) Wygląda rewelacyjnie!

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam taki i bardzo mi smakowął :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę sprobować, uwielbiam twaróg i serniczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja byłem zachwycony, też jestem miłośnikiem serników.

      Usuń
  4. o, to będzie wyzwanie :) pieczemy w 190st na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze piekę góra-dół, nie próbowałem termoobiegu, nie wykluczam, że byłby lepszy, może ktoś inny ma doświadczenia w temacie?

      Usuń
  5. widać, że przepisu trzymałeś się dokładnie, bo suflet pierwsza klasa! i piekarnik dobry,co?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba uważać na detale, nauczyłem się tego na dwóch pierwszych nieudanych sufletach :) Kluczowym punktem tutaj jest jak najlepsze ubicie piany z białek i późniejsze zmieszanie masy. Piekarnik średniej rzetelnej jakości, żaden tam wypas :)

      Usuń
  6. Podejmę się tego zadania, choć obawiam się, że mój suflet pokaże rogi i nie będzie wyglądał tak pięknie, jak Twój. Myślę jednak, że warto spróbować, bo wygląda obłędnie, a uwielbiam serniki, także zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. serniki to najlepsze ciasta!:) a taki suflet.. niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przymierzam się już od jakiegoś czasu do sufletu, a tu jeszcze połączenie z sernikiem... czuję się zainspirowana! Wspaniałe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny. Ja się sufletów boję, ale powoli dojrzewam do pierwszego podejścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki suflet to na pewno jest wart"zachodu" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. OMOMOM! wszystkie wypieki z twarogiem biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja również kocham twaróg :) prezentuje się pysznie, jeszcze nie piekłam żadnego sufletu i myślę, że od tego zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekny!Przymierzam sie do tego przepisu odkad przeczytalam "Slodkie zycie w Paryzu", ale ciagle odkladam go na pozniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czekaj ani chwili dłużej! Moim zdaniem genialny deser

      Usuń
  14. Zrobiłam i jestem totalnie zaskoczona efektem! Suflety pięknie urosły, są delikatne, słodkie w sam raz, a dodatek skórki z cytryny jest strzałem w 10. Dziękuję za przepis, wykonanie okazało się łatwiejsze niż sądziłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę i dziękuję za informację!

      Usuń
  15. Witaj. Jak duże to ramekiny - średnica, wysokość?
    -Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnica 9cm, wysokość 5cm, pozdrawiam :)

      Usuń