
Ten suflet wymaga trochę starań ale dobrze przygotowany jest naprawdę wart zachodu. Kremowy, puszysty, z wyraźna nutą cytryny i chrupiącą, lekko skarmelizowaną skórką. Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz i znajdziecie go w jednej z najciekawszych, z ostatnio wydanych, książek kulinarnych - "Słodkie życie w Paryżu". U Davida występuje on na bazie serka Fromage Blanc, który jednak z powodzeniem zastąpić można właśnie powszechnie dostępnym twarogiem wiejskim. Oryginalnie jest on pieczony również w jednej formie, ilość i rodzaj składników lekko zmodyfikowana. Pamiętać trzeba o starannym trzymaniu się przepisu bo suflet to bestia złośliwa i kapryśna i ma tendencję do opadania zaraz po wyjęciu z pieca. Z podanej ilości składników wyjdzie 5 porcji.
- 180g półtłustego twarogu wiejskiego
- 60g jogurtu greckiego
- 65g masła
- 90g cukru pudru
- 1 cytryna
- 13g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 białka
- cukier kryształ do obsypania
- szczypta soli
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ramekiny wysmarować odrobiną masła i obsypać cukrem kryształowym dno i ścianki naczynia, nadmiar cukru wysypać. Twaróg oraz jogurt zmiksować razem w blenderze na gładki krem bez grudek. Miękkie masło utrzeć ze skórka startą z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka, zmiksowany wcześniej twaróg i ucierać dalej do połączenia składników.
Zimne białka ze szczyptą soli ubijać ubijać mikserem w suchym naczyniu, najlepiej miedzianym, metalowym lub szklanym. Plastikowe naczynie nie nadaje się do tego celu ze względu na gorsze napowietrzenie masy. Kiedy się mocno spieni, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Masa powinna być bardzo sztywna po zakończeniu i nie powinna wypadać po odwróceniu naczynia do góry dnem. Tak uzyskaną masę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy serowej i delikatnie łączymy drewnianą łyżką. Nie należy mieszać zbyt długo aby nie straciło puszystości.
Masą napełnić ramekiny tak aby powierzchnia było nieco poniżej krawędzi. Posypać z góry cukrem kryształem (około 3 łyżeczek na całość). Ramekiny wstawić do większej formy metalowej, którą napełniamy ciepłą wodą na wysokość 2-3 centymetrów. Całość wstawić na dolny poziom do nagrzanego pieca na około 30 minut. Czas pieczenia można lekko skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji - im dłuższe pieczenie tym bardziej zwarta konsystencja i przypieczona skórka na górze.
Suflety w trakcie pieczenia mocno wyrastają, po wyjęciu z pieca zaczynają opadać więc dobrze jest serwować je natychmiast. Jeśli suflet opadnie zbyt szybko i poniżej krawędzi naczynia będzie nadal jadalny i smaczny ale straci swoją niepowtarzalną strukturę. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Suflet - to brzmi dumnie ;) Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Kiedyś robiłam taki i bardzo mi smakowął :)
OdpowiedzUsuńmuszę sprobować, uwielbiam twaróg i serniczki
OdpowiedzUsuńJa byłem zachwycony, też jestem miłośnikiem serników.
Usuńo, to będzie wyzwanie :) pieczemy w 190st na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńja zawsze piekę góra-dół, nie próbowałem termoobiegu, nie wykluczam, że byłby lepszy, może ktoś inny ma doświadczenia w temacie?
Usuńwidać, że przepisu trzymałeś się dokładnie, bo suflet pierwsza klasa! i piekarnik dobry,co?:)
OdpowiedzUsuńTrzeba uważać na detale, nauczyłem się tego na dwóch pierwszych nieudanych sufletach :) Kluczowym punktem tutaj jest jak najlepsze ubicie piany z białek i późniejsze zmieszanie masy. Piekarnik średniej rzetelnej jakości, żaden tam wypas :)
UsuńPodejmę się tego zadania, choć obawiam się, że mój suflet pokaże rogi i nie będzie wyglądał tak pięknie, jak Twój. Myślę jednak, że warto spróbować, bo wygląda obłędnie, a uwielbiam serniki, także zaryzykuję :)
OdpowiedzUsuńserniki to najlepsze ciasta!:) a taki suflet.. niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się już od jakiegoś czasu do sufletu, a tu jeszcze połączenie z sernikiem... czuję się zainspirowana! Wspaniałe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny. Ja się sufletów boję, ale powoli dojrzewam do pierwszego podejścia ;)
OdpowiedzUsuńTaki suflet to na pewno jest wart"zachodu" :)
OdpowiedzUsuńOMOMOM! wszystkie wypieki z twarogiem biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńja również kocham twaróg :) prezentuje się pysznie, jeszcze nie piekłam żadnego sufletu i myślę, że od tego zacznę :)
OdpowiedzUsuńPiękny suflecik
OdpowiedzUsuńPiekny!Przymierzam sie do tego przepisu odkad przeczytalam "Slodkie zycie w Paryzu", ale ciagle odkladam go na pozniej...
OdpowiedzUsuńNie czekaj ani chwili dłużej! Moim zdaniem genialny deser
UsuńZrobiłam i jestem totalnie zaskoczona efektem! Suflety pięknie urosły, są delikatne, słodkie w sam raz, a dodatek skórki z cytryny jest strzałem w 10. Dziękuję za przepis, wykonanie okazało się łatwiejsze niż sądziłam:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i dziękuję za informację!
UsuńWitaj. Jak duże to ramekiny - średnica, wysokość?
OdpowiedzUsuń-Natalia
średnica 9cm, wysokość 5cm, pozdrawiam :)
UsuńMulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
OdpowiedzUsuńEa este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619