Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kurczak z cytrusami i rozmarynem

kurczak

Dziś w menu dnia soczysty, pachnący cytrusami kurczak o lekko chrupiącej rozmarynowej skórce. Szybki w przyrządzeniu, podany na sałacie i z lekko podpieczoną bagietką. Najlepiej smakuje z piwem. Przypominam też, że trwa głosowanie na blog roku 2012, zachęcam do oddawania głosu na ten oto blog Wojciecha. Koszt jest niewielki a cała kwota zasili obozy dla dzieci. Wszystkie nominowane blogi można oglądać tutaj.

  • 1 duży kurczak
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 4cm świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • 100ml wina białego (opcj.)

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni na termoobiegu. Zmiększone masło ucieramy z połową rozmarynu, drobno posiekanego oraz połową startego imbiru. Kurczaka płuczemy i osuszamy z nadmiaru wilgoci. Robimy nacięcie na piersi i masło rozprowadzamy pod skórą oraz nacieramy całego kurczaka. Do środka wrzucamy pokrojone w ćwiartki owoce, 2 gałązki rozmarynu oraz pozostały kawałek imbiru. Związujemy nogi oraz skrzydełka nicią kuchenną. Marchew i cebulę obieramy i siekamy w plastry. Brytfanne wykładamy pokrojonymi warzywami, skrapiamy oliwą i kładziemy na górę kurczaka.


Wstawiamy do nagrzanego pieca i po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Kiedy kurczak zrumieni się odpowiednio, obracamy go. Pieczemy około 1,5-2 godziny do solidnego zrumienienia. Jeśli warzywa zaczną się przypiekać zbyt mocno podlewamy białym winem lub wodą, można też zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.



kurczak


8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, mam podobny przepis na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozmaryn i cytryna...mmmmmmmm jak dla mnie nie ma lepszego połączenia :) Kurczak w takiej marynacie zawsze lądował na grillu w zimie z grillem ciężko ;)Do tego imbir :) Jest dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm:) ależ apietyczne mięsiwo:)
    aż się zrobiłam głodna. A rozmaryn do kuraka, to jedna z lepszych przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i właśnie brakowało mi jakiegoś urozmaicenia w temacie kurczaka, super! bardzo dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłem pomóc, pozdrawiam

      Usuń