Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Książęce rosti z karkówką i boczkiem

przepis

Swobodna wariacja na temat tak zwanego placka po węgiersku. Rosti z delikatną karkówką, soczystym boczkiem oraz dużą ilością sera. Do przygotowania rosti, czyli szwajcarskiej alternatywy placka ziemniaczanego, najlepiej użyć ziemniaków o typie C. Ostatnio coraz częściej zauważam w sprzedaży ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego oraz nazwą odmiany. Jak na kraj z zarejestrowaną ponad setką odmian to dotychczasowa anonimowość naszego narodowego dobra była dość irytująca. Typ C to odmiana mączysta o dużej zawartości skrobi, świetnie nada się również do wszelkiego rodzaju klusek. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, można użyć mandoliny i zaoszczędzić sobie problemu z nadgarstkiem tenisisty. Rosti smażę na dużej patelni, jeden duży placek, który odwracam przy pomocy talerza, po jego przyłożeniu i przekręceniu patelni o 180 stopni zsuwam następnie placek z powrotem na patelnię. Jeżeli sos z pieczenia jest rzadki, możemy zredukować go na silnym ogniu przed połączeniem z rosti. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.

  • 500g karkówki
  • 250g boczku okopconego (paski)
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 1kg ziemniaków mączystych
  • 300g sera gruyere
  • papryka wędzona w proszku
  • sól, pieprz

Karkówkę pokroić na 8 rownych kawałków. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić.


Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki.


Boczek pokroić w kostkę, na klasyczne skwarki, wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a skwarki będą lekko chrupiące. Zdjąć skwarki z patelni pozostawiając tłuszcz.


Wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony. Zestawić mięso z patelni i podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek a następnie bulion oraz passatę pomidorową. Gotować około 5 minut.



W naczyniu żaroodpornym umieścić mięso wraz z sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po godzinie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec do momentu aż mięso będzie rozpadać się pod naciskiem widelca. W razie konieczności obrócić mięso jeśli nie będzie całkowicie przykryte sosem.


Gdy mięso będzie gotowe, obrać i zetrzeć ziemniaki na wiórki na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, sól i pieprz, wymieszać.


Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wyłożyć masę ziemniaczaną. Smażyć około 10-15 minut aż będzie rumiane od spodu a następnie obrócić (najwygodniej przy pomocy talerza) i smażyć kolejne 10 minut.


Na upieczony placek wyłożyć mięso poszarpane widelcami na kawałki, sos, boczek. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika aby podgrzać całość i stopić ser.


Po wyjęciu posypać wędzoną papryką. Podawać z Książęcym.

przepis

8 komentarzy:

  1. Rany, ale się głodna zrobiłam. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej pysznie wygląda. Chyba zrobię sobie przerwę w pracy i skocze po coś do jedzenia bo co prawda smaka mi narobiłeś ale nie będę mieć czasu by to zrobić. Chyba, że w weekend. Ech, niech się to przekształcenie spółki skończy to będę mieć więcej czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne zdjęcia. Uwielbiamy serwować naszym klientom karkówkę z boczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. നാം ധാന്യം പൂർണ്ണമായും രോഗം കഴിയും ഇതിനകം വിതരണം ഒരു മരുന്ന് ഉപയോഗിച്ച് വിവിധ ആരോഗ്യ പ്രശ്നങ്ങൾ ചികിത്സ മരുന്നുകൾ നൽകുന്നു.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka z boczkiem to nasza specjalność! Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń