Gotuj z Wojciechem

czwartek, 3 stycznia 2013

Bolognese - klasyk odkryty na nowo

ragu

Sos bolognese to chyba najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany sos do makaronu w polskiej kuchni. Wersji jego przyrządzenia jest rownież znaczna ilość, jeśli więc miałbym wskazać jedyny słuszny to byłby to przepis podany poniżej. Pochodzi on z książki "Italian Kitchen" autorstwa Anny Del Conte, ulubionej autorki kuchni włoskiej dla takich sław jak Delia Smith czy Nigella Lawson. Ragu tutaj prezentowane w samej Bolonii stosuje się w połączeniu z makaronem tagliatelle, najlepiej domowej roboty, ale tradycyjne polskie spaghetti również da radę.


  • 400g makaronu tagliatelle (lub spaghetti)
  • 350g mięsa wołowego mielonego
  • 30g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyzka przecieru pomidorowego
  • 150ml wina czerwonego wytrawnego
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • parmezan

Masło i oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić drobno krojony boczek i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać marchew (startą lub drobno krojoną), krojony drobno seler, wyciśnięty czosnek i liść laurowy. Smażyć ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.


Dodać mięso i mieszać do zbrązowienia na dużym ogniu. Dodać przecier a po 2 minutach wlać wino i gotować do momentu aż odparuje. Usunąć liść laurowy i dodać bulion. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby dodać gorącej wody.


Makaron ugotować, odcedzić i dodać do mięsa. Jeśli sos mięsny jest zbyt rzadki można dodać 2-3 łyzki odcedzonej wcześniej wody. Posypać tartym parmezanem.




10 komentarzy:

  1. Nie, spaghetti nie da rady :D Tylko tagliatelle do ragu` bolognese :) Smakowity przepis - oby więcej osób korzystało z takich przepisów, a nie rozrabiało koncentrat pomidorowy z mięsem mielonym i będzie świetnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie tagliatelle dużo lepiej zbiera sos, nie wiedzieć czemu wszędzie jednak serwują spaghetti, od przepisów po dania w menu resta

      Usuń
  2. O i u Mnie dzis tez bolognese :) niestety z tym straszliwym spaghetti :D ale bardziej w tym przypadku liczy sie sos - z dobrego wolowego miesa!

    OdpowiedzUsuń
  3. o! wygląda smakowicie, jak z prawdziwej włoskiej kuchni. Wypróbuję Twój przepis w niedługiej przyszłości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają składniki sosu. Sam już tak... sam wiesz :)
    W każdym razie — zainspirowałeś mnie. Selerem i gałką.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i zapomniałam! Dostrzegam, że zmieniłeś "stajla" :D Wszystko pięknie, tylko nie pisz zbyt długi postów, bo przy takiej czcionce nie wyrabiają mi moje oczy (tak, tak, cały czas są za szkłem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze opcja zmiany czcionki dostępna dla najwierniejszych czytelników - tylko powiedz mi czy mam zmniejszyć, zwiększyć czy zmienić czcionke/kolor zupełnie

      Usuń
    2. A ja! Mogę taką sugestię wprowadzić?
      To ja przy dłuższych tekstach poprosiłabym o wersję z szeryfami, bo mi wzrok "skacze" po linijkach i ciężko przy zagęszczeniu utrzymać w jednej linii.
      Ja to tak skromnie :)

      Usuń
  6. Widzę, że się pozmieniało na blogu:) Przepis bardzo mi się podoba, tym bardziej brak w nim koncentratu, co obok pomidora nie leżał (dreszczy dostaję , jak widzę pomidorową na koncentracie..bleeh). Ja bym pewnie i tak dorzuciła świeżego pomidora do przepisu.

    ps. sama mam na blogu spaghetti bolognese hihi, przepis prawie 3 lata temu zrobiony, ale żeby nie było z marchewką i selerem i bez koncentratu:P A domowe tagliatelle robiłam w święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koncentrat najlepiej własnej produkcji :) nie jest taki trudny do uzyskania, z tym, że trzeba go robić z aromatycznych pomidorów, w okresie zimowym najczęściej jednak stosuję puszkowane włoskie pomidory pelati

      Usuń