Gotuj z Wojciechem

środa, 30 stycznia 2013

Mus czekoladowo-kawowy

przepis

Bardzo sympatyczny musik podpatrzony u nieocenionego Gordona Ramsaya. Mocno czekoladowy z wyczuwalnym aromatem kawy, o konsystencji serka. Koniecznie z dodatkową porcją bitej śmietany. Niewielki nakład pracy i stosunkowo efektowny deser. Z podanej ilości składników wychodzą 3-4 porcje.

Mus
  • 125g mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • filiżanka espresso
  • 150ml śmietany kremówki
Dekoracja
  • 50ml śmietany kremówki
  • łyżka startej czekolady mlecznej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy schłodzoną kawe espresso (około 4 łyżek) a następnie czekoladę.


Całość mieszamy, śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


Bezpośrednio przed podaniem ubijamy pozostałą śmietanę i wykładamy na schłodzony mus. Posypujemy startą czekoladą.


przepis


15 komentarzy:

  1. cudo:) uwielbiam czekoladowe musy:) pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :)
    ja wolałabym bez dodatku kawy, ale co kto lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zjadłabym :)To drugie zdjęcie szczególnie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, jakże pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne z pewnością i interesująco podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musy czekoladowe boskie są, bez wyjątku. A skoro podpatrzony u Gordona, to z pewnością powała smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, oh, oh. Gordon to moja druga miłość. Po mnie.
    Masz niezwykłą filiżankę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow... naprawdę robi wrażenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Wiedziałem, że coś przegapiłem ;) A serio jakieś zmęczenie materiału ostatnio, miały być koziołki z Sielsowic ale przepis wymaga dopracowania, za rok sobie odbijemy

      Usuń
  10. mógłbyś mnie takim uraczyć;p

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałości!!! i świetne zdjęcia!!! pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń