Gotuj z Wojciechem

wtorek, 14 stycznia 2014

Krewetki duszone w winie

przepis

Przepis który udowadnia, że często najprostsze rzeczy są najlepsze. Danie gotowe w czasie poniżej 10 minut, genialna przystawka lub samodzielne danie. Najlepszy w tym daniu jest genialny sos który wybieramy świeżą bagietką lub kajzerką. Do słodkich lekko krewetek najlepiej spasują takie wina jak Sauvignon Blanc, Riesling lub Chardonnay. Najlepiej spożywać przy użyciu rąk. Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje.

  • 300g krewetek
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy
  • 150ml wina białego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Marchew kroimy w słupki, najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej obieraczki. Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy w drobne plastry.


Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy marchew, imbir oraz czosnek, gdy te ostatnie zaczną wydzielać aromat wrzucamy krewetki i smażymy przez 1 minutę.


Dodajemy wino i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy ogień na średni i dusimy całość 4 minuty.


Wykładamy na głębokie talerze razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki. Lekko solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem.



przepis


przepis


przepis


4 komentarze:

  1. Smacznie wyglądają,chętnie bym je widziała u siebie na talerzu,ale nie mam do siebie zaufania w kwestii przygotowywania krewetek:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom bardzo proste, najprościej kupić zamrożone - wcześniej lekko podgotowane, najlepsze są oczywiście świeże ale na południu Polski jest z tym nieco problem, zachęcam i polecam bo warto :)

      Usuń
  2. Z braku świeżej pietruszki musiałem użyć suszonej, i nie dałem marchewki, ale to porodu, szybki i smaczny przepis. Tak prosty, że nie wiem czy zasługuje na miano przepisu. Pozdrawiam, Sokrates.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń