Gotuj z Wojciechem

niedziela, 17 marca 2013

Fondant waniliowy

przepis

Fondant, czyli forma wypieku w której środek wypieku pozostaje w formie półpłynnej. Często spotykany też pod nazwą lava cake, występuje w różnych wersjach smakowych, od najpopularniejszego czekoladowego, po modny ostatnio kajmakowy. Przepis na wersję waniliową został zaczerpnięty z bloga My Shadowland. Przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pilnować aby nie wyjąć wypieku za wcześnie lub za późno. Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.


  • 100g białej czekolady
  • 100g masła + 1 łyżka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g cukru
  • 20g cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 4 ramekiny wysmarować masłem, wsypać po łyżeczce cukru pudru i dokładnie rozprowadzić po dnie i ściankach naczynia, wstawić do lodówki.


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać całość na zwartą masę. Odstawić do ostygnięcia.


Jajka oraz dodatkowe żółtka ubić z cukrami aż do całkowitego połączenia składników, dodać mąkę i ubijać jeszcze chwilę. Dodać esencję waniliową oraz masę czekoladową, wymieszać dokładnie.


Mase rozlać do oziębionych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.


przepis


Przepis w ramach akcji wspólnego gotowania z Mirabelką, Siaśką i Lejdi.

16 komentarzy:

  1. Mega apetyczny! Na pewno wkrótce wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że dołączyłeś do nas z tym fondantem :) dopisz jeszcze Siaśkę, ona też przygotowała ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się cieszę :) Siaśka dopisana i mam nadzieję wszystko gra

      Usuń
    2. ja Cię też dopiero po publikacji dopisałam :D
      następnym razem będę wiedzieć, żeby trzymać go krócej, co nie znaczy, że mój był niedobry!
      był pyszny

      Usuń
  3. Świetny! Uwielbiam białą czekoladę, musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję w ulubionych. Super deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a przy okazji
    obczajam twoje przepisy i bardzo przypadł mi do gustu suflet z twarogiem wiejskim
    tylko powiedz mi czy to chodzi o twaróg w kostce czy serek wiejski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kostce taki zwykły twaróg, polecam Ci bardzo, jedno z moich ulubionych odkryć

      Usuń
  6. O mniam, wygląda znakomicie! Cudownie apetyczne zdjęcia .:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dopisuję się do grona wielbicielek fondanta z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusicie ogromnie tymi fondatami, jak tylko znajdę czas, to też sobie taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wojtek jesteś boski. Nie znam faceta który by gotował tak jak Ty .... nie znam faceta który by gotował wogole !!!
    Fondant jest świetny. Ja się przymierzam do zrobienia czekoladowego w weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) no to teraz dopiero się czuję połechtany :D dziękuję, ja chyba kolejny sobie zaserwuje modny ostatnio kajmakowy

      Usuń