Fondant, czyli forma wypieku w której środek wypieku pozostaje w formie półpłynnej. Często spotykany też pod nazwą lava cake, występuje w różnych wersjach smakowych, od najpopularniejszego czekoladowego, po modny ostatnio kajmakowy. Przepis na wersję waniliową został zaczerpnięty z bloga My Shadowland. Przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pilnować aby nie wyjąć wypieku za wcześnie lub za późno. Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.
- 100g białej czekolady
- 100g masła + 1 łyżka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80g cukru
- 20g cukru z prawdziwą wanilią
- 100g mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 4 ramekiny wysmarować masłem, wsypać po łyżeczce cukru pudru i dokładnie rozprowadzić po dnie i ściankach naczynia, wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać całość na zwartą masę. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka oraz dodatkowe żółtka ubić z cukrami aż do całkowitego połączenia składników, dodać mąkę i ubijać jeszcze chwilę. Dodać esencję waniliową oraz masę czekoladową, wymieszać dokładnie.
Mase rozlać do oziębionych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Mega apetyczny! Na pewno wkrótce wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że dołączyłeś do nas z tym fondantem :) dopisz jeszcze Siaśkę, ona też przygotowała ten deser :)
OdpowiedzUsuńTo ja się cieszę :) Siaśka dopisana i mam nadzieję wszystko gra
Usuńja Cię też dopiero po publikacji dopisałam :D
Usuńnastępnym razem będę wiedzieć, żeby trzymać go krócej, co nie znaczy, że mój był niedobry!
był pyszny
Świetny! Uwielbiam białą czekoladę, musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńniebo w gębie ♥
OdpowiedzUsuńZapisuję w ulubionych. Super deser :)
OdpowiedzUsuńa przy okazji
OdpowiedzUsuńobczajam twoje przepisy i bardzo przypadł mi do gustu suflet z twarogiem wiejskim
tylko powiedz mi czy to chodzi o twaróg w kostce czy serek wiejski?
w kostce taki zwykły twaróg, polecam Ci bardzo, jedno z moich ulubionych odkryć
UsuńO mniam, wygląda znakomicie! Cudownie apetyczne zdjęcia .:)
OdpowiedzUsuńdopisuję się do grona wielbicielek fondanta z białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńKusicie ogromnie tymi fondatami, jak tylko znajdę czas, to też sobie taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńobiecanki cacanki :P
UsuńWojtek jesteś boski. Nie znam faceta który by gotował tak jak Ty .... nie znam faceta który by gotował wogole !!!
OdpowiedzUsuńFondant jest świetny. Ja się przymierzam do zrobienia czekoladowego w weekend.
:) no to teraz dopiero się czuję połechtany :D dziękuję, ja chyba kolejny sobie zaserwuje modny ostatnio kajmakowy
UsuńRobilam ten deser jest pyszny :) Super przepis goraco polecam
OdpowiedzUsuń