Gotuj z Wojciechem

środa, 13 marca 2013

Penne z boczkiem, kozim serem i bazylią

przepis

Zestawienie tych składników w tym makaronie jest absolutnie fantastyczne, wszystkie smaki genialnie się uzupełniają. Chrupiący boczek kontra delikatny ser, słodka cebula versus pikatne chili, całość w bukiecie świeżo zerwanej bazylii której barwa niesie obietnicę nadchodzącej wiosny. A może po prostu wszystko z boczkiem smakuje najlepiej. Tak czy owak polecam.


  • 200g boczku wędzonego
  • 150g sera koziego
  • 2 cebule czerwone duże
  • pęczek bazylii
  • makaron penne
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżeczce masła do momentu aż będzie lekko chrupiący. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Makaron wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać drobno. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmażyć cebulę, gdy będzie już miękka dodać sól i pieprz do smaku a następnie 5 łyżek wody z gotującego się makaronu i poddusić chwilę na małym ogniu.


Makaron odcedzić, przepłukać zimną wodą. Dodać do niego 2 łyżeczki bazyliowego pesto, cebulę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pokruszonym serem kozim oraz listkami świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posypać płatkami chili.


przepis

10 komentarzy:

  1. Pyszny taki makaron z kozim serem. I naprawdę ładnie wygląda ta kompozycja kolorystyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny zestaw makaronowy! pysznie, wiosennie i sycąco jednocześnie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Calkiem fajne danie, tylko makaron, ser i bazylia troche psuja boczko-wypas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji full wypas należy wspomniane składniki zastąpić boczkiem, to jest wersja light

      Usuń
  4. Podbiłeś moje serce tym makaronem:) Pyszny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowity pomysł, bardzo kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko to, co słodkie babki lubią najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zainspirowałam się. Zrobiłam dzisiaj makaron z kozim serem i boczkiem. Niezła inspiracja, to naprawdę pyszne połączenie :)
    I zajmuje chwilę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie przepyszne! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń