Gotuj z Wojciechem

piątek, 8 marca 2013

Sezonowa sałatka z bryndzą

przepis

Kombinacja wiosennych składników w połączeniu ze świeżym razowym chlebem która cieszy zmysły wzroku i smaku. Od tak zwanej sałatki greckiej i wszelkich jej wariacji różni ją użycie bryndzy w miejsce fety i jest to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Polecam zwłaszcza użycie bryndzy słowackiej która w mojej opinii jest generalnie lepsza od polskiej. Warto zaopatrzyć się w nią będąc na wycieczce w okolicach południowej strony Tatr. Oczywiście można spotkać świetnej jakości bryndzę podhalańską ale jest ona trudno dostępna. Pokutuje tu wieloletnie zaniedbanie naszego dobra narodowego a szkoda, bo dobrze zrobiona bryndza stanowi znakomitą alternatywę względem innych popularnych serów podpuszczkowych.

  • 5 pomidorów
  • 2 ogórki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule czerwone
  • 125g bryndzy
  • 5 łyżek oleju kujawskiego smakowego z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżeczka oregano

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę i odstawić na durszlaku.


Kolejno pokroić ogórki i paprykę, cebulę posiekać w krążki. Dodać kostki bryndzy.


Olej Kujawski smakowy wymieszać z oregano i skropić warzywa.



przepis

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.


5 komentarzy:

  1. ależ radosna, świeża i wiosenna kompozycja sałatkowa :)
    poprosze na wynos !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki, dodatek bryndzy musi być prawdziwym strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, cóż za pyszna sałatka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu kusisz serem spod samiuśkich tater! podeślij troszeczkę :)

    OdpowiedzUsuń