Gotuj z Wojciechem

środa, 6 marca 2013

Żur z chrzanem

przepis

Zakwaszona zupa mączna o charakterystycznym smaku to standard wielkanocny, równie często spożywany przez resztę dni w roku – ze względu na smak, jak i życiodajne właściwości. Zupa bogata i treściwa, z jajkami, ziemniakami, kiełbasami, szynką, boczkiem – może dla niektórych stanowić samodzielne danie obiadowe.


Zakwas
  • 100 g mąki żytniej
  • skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 400 ml przegotowanej wody
ŻUR
  • 1 l bulionu z kury
  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g szynki wędzonej
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 laski kiełbasy białej
  • garść suszonych borowików
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu tartego

Wszystkie składniki zakwasu łączymy razem i odstawiamy na 4 dni przykryte ściereczką.


Boczek z 50 g kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Razem z resztą kiełbas, grzybami oraz szynką pokrojoną w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu.


Dodać 2-3 litry wody. Dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia.


Po 20 minutach wyjąć kiełbasę. Dodać zakwas i majeranek. Gotować kolejne 40 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.


Osobno ugotować ziemniaki oraz jaja na twardo. Połączyć z żurem na talerzu.



przepis

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.


10 komentarzy:

  1. Ja właśnie zabieram się do zrobienia zakwasu.
    A ten żur wygląda niezwykle apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. P.S. A tak poza tym - przeglądam Twojego bloga i nie mogę wprost wyjść z podziwu.
    Mój zachwyt wzbudzają zarówno zdjęcia, jak i przepisy.

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Mój zakwasik się właśnie robi. Niedługo też będzie żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ocho w całej Polsce się zaczęło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięęęęęęękny! U-w-i-e-l-b-i-a-m! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię żurek, jem go nie tylko na Wielkanoc. Twój wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. super wygląda żurek:) bardzo lubię taki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to chyba pora robić zakwas :) Twój żurek wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. żurek za mną chodzi juz od dłuższego czasu, ale poczekam już do Wielkanocy by go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń