Według tego co powiadają najstarsi górale, im więcej potraw z jaj na stole w Wielkanoc, tym więcej pomyślności zaznamy w życiu, więc spokojnie możecie przygotować od razu podwójną porcję z tego przepisu. Jajka faszerowane to tego dnia pozycja absolutnie obowiązkowa, która pojawia się na każdym polskim stole, od morza do Tatr oraz wszędzie tam, gdzie dotarli polscy emigranci. Wędzony pstrąg może być bardzo słony, więc ilości składników należy dostosować do indywidualnych preferencji smakowych, jak i stopnia zasolenia ryby. Smak regulujemy również przy pomocy ilości dodanego soku z cytryny. Otrzymaną pastę jajeczno-rybną możemy z powodzeniem używać również jako smarowidła do kanapek.
- 10 jaj
- 50 g wędzonego pstrąga
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka kaparów
- 3 rzodkiewki
- pęczek kolendry
- sok z połowy cytryny
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Łyżeczką usuwamy żółtka, które przerzucamy do blendera. Kolejno do żółtek dodajemy kawałki wędzonej ryby, kapary oraz majonez. Miksujemy na gładki, dość gęsty mus. Dodajemy sok z cytryny do smaku.
Mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy jajka. Dodajemy drobno poszatkowaną rzodkiewkę oraz kolendrę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.
Zwykle łosoś prym wiedzie podczas świąt a tutaj miła niespodzianka - rodzimy pstrag wędzony! Jestem zakochana w tym pomyśle, świetny!!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Cudne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper ale po kawał mięcha, zgodnie z upomnieniem, zapraszam jutro do Delimammy ;)
OdpowiedzUsuńwędzonego pstrąga tak bardzo lubię, że chyba nie byłabym w stanie dodać go do jajek...:) nie dotrwałby do tego momentu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, pysznosci )
OdpowiedzUsuń