Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa soczewicowa z pomidorami

soczewica

Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej Panny Malwinny. Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy. Dla tych, którzy lubią wersje mięsne szczypiorek proponuję zastąpić podsmażonymi skwarkami z boczku. Choć nie jest to konieczne, soczewica sama w sobie zawiera duże ilości białka i dla wegetarian stanowi substytut mięsa.


  • 450g czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 2 pomidory świeże
  • 3 laski selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżka kuminu
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka tymianku
  • 3l bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól, suszone płatki chili
  • szczypiorek

Cebulę, czosnek, imbir, marchew i seler posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem kuminu i tymianku


Dodać pomidory z puszki oraz pomidory świeże, sparzone i obrane ze skóry.
Gotować 20 minut i zmiksować blenderem.


Dodać soczewicę i bulion. Gotować kolejne 20 minut.


Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Podawać skropione oliwą i z dodatkiem szczypiorku.

przepis


Przepis bierze udział w akcji Festiwal Kuchni Arabskiej. W wirtualnym gotowaniu udział wzięli: Lejdi, Maggie, Siankoo, Mirabelka i Tomasz.


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię zupę z soczewicy, jadłam ją w zeszłym tygodniu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chce się jeść! Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bosko! Ja jej tak nigdy nie robiłam, dziś w garze także soczewicowa - z imbirem i na mleczku kokosowym, z pomidorami i z kuminem też brzmi fajowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita :) Dla mnie wersja z podsmażonym boczkiem, kiedyś gotowaliśmy wspólnie zupę z soczewicy właśnie z dodatkiem boczku i była obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje. To smutne, że już prawie kwiecień, a bez takich rozgrzewających dań ani rusz. Wiosny życzę zatem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nie traćmy nadziei, epoka lodowcowa w końcu musi przeminąć, pozdrówka

      Usuń
  7. Zrobiłam - jest wyśmienita.Jedna z lepszych jakie jadłam z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Dziękuję za informację :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę bo też bym wsunął ;) Smacznego i dzięki za odwiedziny!

      Usuń