Buraki pieczone w skórce to nie tylko pełniejszy aromat, ale i bardzo wyrazisty apetyczny kolor. Pieczenie w skórce pozwala zatrzymać dużą ilość naturalnego soku wewnątrz buraka. Dobre na ciepło i na zimno. W towarzystwie koziego sera i orzechów to danie wykwintne. Dość sycące, idealne na drugie śniadanie lub lunch. Czas pieczenia buraków może być mocno zróżnicowany, ale jego stopień łatwo sprawdzić poprzez wbicie noża i ocenę stopnia miękkości. Obieranie upieczonych buraków ze skórki nie barwi tak dłoni jak przy surowych, niemniej zaleca się stosowanie lateksowych rękawiczek.
- 5 buraków
- mix sałat: endywia, roszponka i radicchio
- 1 gruszka
- 200 g sera koziego
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni, piec do miękkości. Po upieczeniu obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Na talerzu wyłożyć sałatę, pokrojone buraki. Gruszkę pokroić w ósemki. Dodać do buraków, część gruszki można pokroić w drobne paseczki i położyć na burakach. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, dodać do sałatki wraz z pokrojonym w kostkę serem kozim.
Składniki marynaty wymieszać i skropić sałatkę.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.
Buraki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju sałatkach, sama mam kilka ulubionych z ich udziałem. Z sałatą jednak nigdy nie jadłam i chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sałatkę z pieczonych buraków... ja miałam nieco inne składniki, bo twaróg zamiast bryndzy oraz czosnek niedźwiedzi. :) buraki piekę na ruszcie, ale spróbuję kiedyś zawijać w folię i przede wszystkim piec w skórce, bo zawsze obieram :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a sałatka wygląda zachęcająco pysznie:)
OdpowiedzUsuń