Gotuj z Wojciechem

piątek, 15 listopada 2013

Kurczak Papy Wana czyli kuchnia chińska według Goka

gok wan

Dzięki uprzejmości Kukbuka miałem ostatnio okazję zapoznać się z nową na rynku polskim książką poświęconą kuchni chińskiej - "Kuchnia chińska według Goka". Większość przepisów jest dość prosta w realizacji choć wymaga zaopatrzenia się w podstawowe produkty charakterystyczne dla azjatyckiej części świata. Sos sojowy, sos rybny, makaron ryżowy bez problemu znajdziemy w lepiej zaopatrzonym hipermarkecie z działem azjatyckim. Po inne jak pak choi czy kasztany wodne będziemy musieli wybrać się do specjalistycznego sklepu lub zamówić wysyłkowo. Z pewnością jednak warto odkryć nieco prawdziwych chińskich smaków dość mocno różniących się od powszechnych wietnamsko-tajskich ich wersji popularnych na ulicach polskich miast. Jednym z prostszych przepisów jest prezentowany w tym wpisie kurczak Papy Wana w fantastycznym sosie. Jedynym składnikiem który sprawił mi nieco kłopotów aprowizacyjnych jest olej arachidowy dla którego najlepszym substytutem okazał się być olej z orzechów włoskich, w dodatku w fantastycznej promocji. Dodatek świeżej papryczki chili w tym daniu to strzał w dziesiątkę i zdecydowanie nie należy go pomijać. Czas przygotowania jakieś 20 minut, rozkoszowanie się smakiem bezcenne.

  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1cm świeżego imbiru
  • 3 dymki
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek wody
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • pół świeżej papryczki chili

Czosnek i imbir obieramy i kroimy w wąskie plasterki. Dymki kroimy ukośnie w krążki. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy skóry (osobiście przeoczyłem ten szczegół, za to pozbawiłem podudzia fragmentu kości bez mięsa).


Na woku rozgrzewamy silnie 2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Obsmażamy z każdej strony około 5 minut lub więcej - do zrumienienia. Zdejmujemy mięso z woka. Dodajemy łyżke oleju i wrzucamy czosnek, imbir oraz dymki. Smażymy 3 minuty i dodajemy z powrotem mięso. Mieszamy i dodajemy 6 łyżek wody, miód i sos sojowy.


Gdy zacznie wrzeć przykrywamy wok pokrywką i dusimy 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy udka na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lub do momentu aż sos zredukuje się do lepkiej glazury.


Przekładamy mięso na talerz, polewamy sosem i dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz dymkę.




kuchnia chińska

gok wan

6 komentarzy:

  1. Widziałam ostatnio tę książce na półce w sklepie, ale się mocno spieszyłam i nie zdążyłam przejrzeć. Jeśli taka jest większość przepisów to książka na pewno super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość jest prosta ale nie wszystkie mają łatwo dostępne składniki - tak czy siak pozycja warta polecenia. Postaram się jeszcze coś zaprezentować z niej a na pewno się zainspiruję.

      Usuń
  2. W moim pięknym miasteczku ZAWSZE jest problem z jasnym sosem sojowym. Nie ma go i już. A jak jest, to zawsze sztuczny. Ot, cywilizacyja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo ladnie. Wlasnie tez zastanawialam sie nad kupnem tej ksiazki - warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilem 3 potrawy z tej książki jak do tej pory - te kurczaki, rybę w sosie słodko-kwaśnym, sajgonki z wieprzowiną - wszystko mi smakowało i na tym się nie skończy. Przymierzam się teraz do kaczki po pekińsku. Moim zdaniem warto, nie ma chyba na rynku polskim równie dobrej pozycji z prostą kuchnią chińską.

      Usuń
  4. Bardzo smaczne! Kurczak to tylko dodatek do sosu:)
    Rewelka!

    OdpowiedzUsuń