Gotuj z Wojciechem

środa, 27 listopada 2013

Tacos z wołowiną i awokado

przepis

Małe poręczne tacos z wołowiną i salsą z awokado, idealne do piwa a szczególnie Książecego burgundowego o lekko karmelowym posmaku i zbożowej nucie. Mięso marynujemy dzień wcześniej, czas smażenia mięsa uzależniony jest od jego rodzaju oraz grubości pasków na które zostało pocięte. Tortilla jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że nie warto kupowac gotowego produktu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę doskonały smak domowego wyrobu i poręczny rozmiar. Można ją również przygotować dzień wcześniej i przechowywac pod przykryciem.

Marynata
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
Salsa z awokado
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 papryczka jalapeno
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Tortilla
  • 150g maki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 75ml ciepłej wody
Tacos
  • 200g wołowiny
  • sałata pekińska
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz

Ze składników na tortillę wyrabiamy ciasto, wodę dodajemy stopniowo - w miarę potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić sie do rąk. Odstawiamy na godzinę a nastepnie dzielimy na 8 porcji. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy z obu stron na dobrze nagrzanej patelni około 1-1,5 minuty.


Wszystkie składniki marynaty łączymy razem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu kroimy w wąskie paski. Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso do miękkości. Odkładamy na bok.


Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną grubo cebulę czerwoną oraz papryczkę jalapeno. Dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz a następnie skrapiamy całość sokiem z limonki oraz oliwą.


Na każdym placku tortilli kładziemy kolejno posiekaną sałatę pekińską, wołowinę a nastepnie salsę z awokado. Dodajemy nieco śmietany i skrapaiamy całość sokiem z limonki. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.


Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.




przepis

przepis




8 komentarzy:

  1. Zamienię papryczkę na mniej ostrą i zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo "dopiwne" jedzonko :)
    A do awokado probowalam sie przekonac, ale jakos mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solo takie sobie ale jako dodatek to ja uwielbiam, spróbuj z czekoladą z przepisu Wiery :)

      Usuń
  3. też czasami robię tacos ale nie z takim nadzieniem. Ciekawe połączenie wołowiny i awokado:) Jakoś awokado toleruje tylko w postaci pasty na kanapkę:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wojtku, Twoje tacos to danie dla prawdziwych facetów :)) nie jestem facetem, ale chętnie przepis wypróbuje, bo wygląda smacznie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak za kuchnią meksykańską i tex-mex nie przepadam, tak Twoje tortille zjadłabym bardzo chętnie! Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, ale czy mogłabym się do Ciebie wprowadzić...? Albo przynajmniej na obiadki wpadać ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D dzięki, robi mi się mała lista kolejkowa ;)

      Usuń