Małe poręczne tacos z wołowiną i salsą z awokado, idealne do piwa a szczególnie Książecego burgundowego o lekko karmelowym posmaku i zbożowej nucie. Mięso marynujemy dzień wcześniej, czas smażenia mięsa uzależniony jest od jego rodzaju oraz grubości pasków na które zostało pocięte. Tortilla jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że nie warto kupowac gotowego produktu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę doskonały smak domowego wyrobu i poręczny rozmiar. Można ją również przygotować dzień wcześniej i przechowywac pod przykryciem.
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 papryczka jalapeno
- kilka liści bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 150g maki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 75ml ciepłej wody
- 200g wołowiny
- sałata pekińska
- śmietana 18%
- sól, pieprz
Ze składników na tortillę wyrabiamy ciasto, wodę dodajemy stopniowo - w miarę potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić sie do rąk. Odstawiamy na godzinę a nastepnie dzielimy na 8 porcji. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy z obu stron na dobrze nagrzanej patelni około 1-1,5 minuty.
Wszystkie składniki marynaty łączymy razem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu kroimy w wąskie paski. Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso do miękkości. Odkładamy na bok.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną grubo cebulę czerwoną oraz papryczkę jalapeno. Dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz a następnie skrapiamy całość sokiem z limonki oraz oliwą.
Na każdym placku tortilli kładziemy kolejno posiekaną sałatę pekińską, wołowinę a nastepnie salsę z awokado. Dodajemy nieco śmietany i skrapaiamy całość sokiem z limonki. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Zamienię papryczkę na mniej ostrą i zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo "dopiwne" jedzonko :)
OdpowiedzUsuńA do awokado probowalam sie przekonac, ale jakos mi nie wychodzi :(
Solo takie sobie ale jako dodatek to ja uwielbiam, spróbuj z czekoladą z przepisu Wiery :)
Usuńteż czasami robię tacos ale nie z takim nadzieniem. Ciekawe połączenie wołowiny i awokado:) Jakoś awokado toleruje tylko w postaci pasty na kanapkę:P
OdpowiedzUsuńWojtku, Twoje tacos to danie dla prawdziwych facetów :)) nie jestem facetem, ale chętnie przepis wypróbuje, bo wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tak jak za kuchnią meksykańską i tex-mex nie przepadam, tak Twoje tortille zjadłabym bardzo chętnie! Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale czy mogłabym się do Ciebie wprowadzić...? Albo przynajmniej na obiadki wpadać ;P
OdpowiedzUsuń:D dzięki, robi mi się mała lista kolejkowa ;)
Usuń