Gotuj z Wojciechem

wtorek, 5 listopada 2013

Stir-fry z wołowiną i makaronem udon

przepis

To danie najlepiej przygotować w woku, można też użyć bardzo mocno nagrzanej patelni. Ze względu na szybkość przygotowania należy mieć wszystkie składniki pod ręką już przygotowane do wrzucenia na woka. Marchew najlepiej pokroić przy pomocy odpowiedniej obieraczki do warzyw z funkcją cięcia w paski. Dość trudno dostępne sherry lub wino ryżowe można ewentualnie zastąpić innym alkoholem lub całkowicie pominąć. Polędwica moze być zastąpiona innym rodzajem mięsa, ale czas smażenia w takim wypadku mięsa należy odpowiednio dostosować. Jak to w przypadku wszelkich stir-fry wrzucamy co mamy pod ręką a efekt zawsze będzie ciekawy. Wpis zainspirowany przepisami Kena Hom.

Mięso
  • 200g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
Nudle
  • 250g makaronu udon
  • 100g marchewki
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 200g pędów bambusa z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2+2 łyżki oleju
  • suszone płatki chili
  • sól, pieprz
Pesto
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • garść orzechów laskowych

Warzywa posiekać, marchewkę pokroić w słupki o długości 4 cm, cebulę w piórka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płatki. Na woku rozgrzać silnie olej aż zacznie dymić, wrzucić wołowinę i smażyć około 1-2 minut aż zbrązowieje i puści sok. Zdjąc całość z woka.


Zagotować wodę i ugotować makaron według wskazań producenta. Odstawić na durszlaku do odsączenia.


Rozgrzać na woku kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać 3 łyżki wody, po 3 minutach dodać sok z mięsa i sos ostrygowy, po minucie zdjąć z ognia.


Ponownie rozgrzać wok z olejem, rzucić szalotki, imbir i czosnek, smażyć minutę, dodać marchew. Po 4 minutach dodać sos sojowy jasny i ciemny, pędy bambusa. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Wrzucić ugotowany makaron, olej sezamowy i 3 łyżki wody. Po trzech minutach dodać mięso i warzywa smażone w poprzednich etapach. Podgrzać całość i wymieszać.


Natkę pietruszki zmiksować z 3 łyżkami oliwy i garścią orzechów laskowych.



przepis


8 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie:) z chęcią bym takie danie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda ! Uwielbiam takie jedzenie !! :)
    U mnie wczoraj bardzo podobnie :)

    ...tylko jakiś płaski ten Twój udon :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Japoński siakiś tokyoto, japończycy wszystko robią inaczej

      Usuń
  3. Lubie takie blyskawiczne dania. Sa swietne dla leniwych: jedyna praca, jaka trzeba w nie wlozyc, to krojenie i przygotowanie skladnikow, potem rach, ciach - i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia azjatycka i stir-fry to jest to :) Ale makaron udon najlepszy jest kupowany świeży - według mnie jest zupełnie inny niż ten suszony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba pora się wybrać do specjalistycznego sklepiku i zrobić zapasy bo będzie więcej azji na czasie coś chyba :) dzięki za komentarz

      Usuń
  5. Co za smakowita kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo sobie cenię szybkie i nietuzinkowe dania. Apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń