Gotuj z Wojciechem

środa, 8 stycznia 2014

Francuskie ciasto z jabłkami

przepis

Ciasto które smakuje zupełnie inaczej od tradycyjnej szarlotki ale zdecydowanie warte jest grzechu. Bez duszenia jabłek, bez dodatkowej kruszonki czy bezy stanowi bardzo szybką i smaczną alternatywę. Tak jak w przypadku każdej szarlotki czy jabłecznika o smaku decydują użyte jabłka, można użyć kilka różnych ich odmian. Przepis autorstwa Dorie Greenspan pochodzi z książki "Around My French Table".

  • 4-5 dużych jabłek
  • 110g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki rumu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm natrzeć masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić.


Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajka ubić mikserem, dodać cukier i później rum oraz wanilię. Dodać połowę mąki, wymieszać, dodać połowę roztopionego masła. Gdy składniki się połączą dodać pozostałą mąkę i masło.


Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, dodać do masy i całość przełożyć do tortownicy. Piec około 1 godzinę do tzw suchego patyczka.




przepis


4 komentarze:

  1. <3 No co tu dużo mówić.. zjadłabym :P :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, chyba będę musiała je zrobić. Wygląda obłędnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, robi się praktycznie samo a jest mega

      Usuń
  3. Ależ ładnie się prezentuje. Masło, jabłka, rum, wanilia... musi smakować rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń