Ciasto które smakuje zupełnie inaczej od tradycyjnej szarlotki ale zdecydowanie warte jest grzechu. Bez duszenia jabłek, bez dodatkowej kruszonki czy bezy stanowi bardzo szybką i smaczną alternatywę. Tak jak w przypadku każdej szarlotki czy jabłecznika o smaku decydują użyte jabłka, można użyć kilka różnych ich odmian. Przepis autorstwa Dorie Greenspan pochodzi z książki "Around My French Table".
- 4-5 dużych jabłek
- 110g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki rumu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm natrzeć masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić.
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajka ubić mikserem, dodać cukier i później rum oraz wanilię. Dodać połowę mąki, wymieszać, dodać połowę roztopionego masła. Gdy składniki się połączą dodać pozostałą mąkę i masło.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, dodać do masy i całość przełożyć do tortownicy. Piec około 1 godzinę do tzw suchego patyczka.
<3 No co tu dużo mówić.. zjadłabym :P :D
OdpowiedzUsuńOch, chyba będę musiała je zrobić. Wygląda obłędnie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, robi się praktycznie samo a jest mega
UsuńAleż ładnie się prezentuje. Masło, jabłka, rum, wanilia... musi smakować rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń