Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ryż z groszkiem i łososiem

risi e bisi

Wariacja w temacie klasycznego włoskiego dania o wdzięcznej nazwie Risi e Bisi, w mojej wersji z dodatkiem wędzonego łososia. Dość pożywne danie, najlepiej podawać z dodatkiem kieliszka białego wina Sauvignon blanc.


  • 125g ryżu
  • 280g groszku świeżego lub mrożonego
  • 50g łososia wędzonego
  • 700ml bulionu
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 35g tartego parmezanu
  • sól morska, pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem połowy (10g) masła oraz oliwy. Gdy cebula będzie szklista dodać groszek i zmniejszyć ogień na średni, po 5 minutach dodać ryż i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać 3/4 gorącego bulionu i zostawić na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie bulion. Jeśli ryż będzie nadal twardy dodać resztę bulionu i gotować jeszcze chwilę.


Tuż przed zdjęciem ryżu z ognia dodać resztę masła, posiekanego łososia, parmezan i wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. All we are sayin' is give peas a chance! :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Cię za to, ze edukujesz mnie jeżeli chodzi o wina. zawsze traktowałam to jak obrzydliwą manierę francuską, ale Ty podajesz to w świetny sposób. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się spodobało to danie, ale jestem ciekawa czy będzie dobre bez wina, nie przepadam za alkoholem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym chlupnęła nieco tego wina do ryżu a potem jak najbardziej zapiłabym tym samym. Do wina mam słabość - do białego wyjątkową. Cudowności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro masz słabość to pij dalej

      Usuń