Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Penne all'Arrabbiata

przepis

Jeden z najprostszych włoskich makaronów. Zgodnie z nazwą musi to być piekielnie ostre danie, zamiast suszonego chili można użyć posiekanych świeżych papryczek które dodajemy razem z cebulą. Tym którym brakuje mięsnej wkładki mogą dodać również skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę. Do sosu nie jest potrzebny żadny ser, chociaż spotyka sie wersje z dodanym pecorino lub parmezanem.


  • 300g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszone chili w płatkach
  • 1 natka pietruszki
  • sól, pieprz

Suszone pomidory kroimy w paski, cebulę drobno siekamy i oba składniki wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju z zalewy. Podsmażamy i dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory pelati. Smażymy jakiś czas aż płyn się zredukuje i miksujemy blenderem na puszysty sos. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy z makaranonem ugotowanym al dente.



przepis


5 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale ;) mój Połówek byłby zachwycony takim ostrym daniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, "wsciekle penne" musi byc ostre - i pewnie za to tak je lubie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro zrobię na obiad, bardzo apetycznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie coś nieświątecznego w zalewie barszczy i pierników wszelakich:-) Nieświąteczne, piekielnie ostrrrre i pyszne, dokładnie tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń