Flan kreolski - przepis znaleziony w książce "Desery" Pierre Herme, delikatny, lekki, idealny po obfitym posiłku. Pomijając chłodzenie jest to szybkie danie, jak zresztą większość przepisów zawartych w książce. I nie wymaga użycia tak ukochanego przez Pierre'a likieru Grand Marnier. W trakcie pieczenia góra mocno ściemnieje ale nie trzeba się tym przejmować. W oryginalnym przepisie użyta jest pojedyncza forma na babkę, ja użyłem ramekinów. Gratisowo gości również Liebster którym uhonorowano mnie już trzykrotnie więc nie było zmiłuj.
- 750ml mleka 3,2%
- 120g masy kajmakowej
- 6 jajek
- 100g cukru pudru
Karmel
- 100g cukru pudru
- 30ml wody
- 4 krople soku z cytryny
Składniki na karmel wrzucić do rondelka i podgrzewać aż się zrumieni (ale nie będzie czarny). Przelać do foremek (użyłem 6 ramekinów) i pokryć dokładnie dno.Piekarnik nagrzać 180 stopni. Mleko podgrzać, dodać masę kajmakową i zmiksować w razie potrzeby (powinna się rozpuścić w mleku). Jajka ubić ze 100g cukru, dodać do lekko zestudzonego mleka, wymieszać. Przelać do foremek i piec w kąpieli wodnej przez godzinę. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Liebster
A teraz nasz wywiad-rzeka... Liebster to taka forma blogerskiego coming outu gdzie nominujemy 11 osób i zadajemy im 11 mniej lub bardziej wygodnych pytań. Dziękuję za wielokrotną nominację jak również ponaglenia ze strony Delimammy a poniżej moje odpowiedzi oraz kolejna lista ofiar.
Kobiece myśli zapytały:
1. Czy studiujesz / studjowałaś i dlaczego?
Studiowałem, chciałem wyjść na ludzi :)
2. Najcześciej używany produkt w kuchni?
Sól :) A kolejnym chyba makaron.
3. Czy wiesz ile masz książek w domu?
Zbyt wiele i muszę się powstrzymywać przed kupnem kolejnych.
4. Gdybyś mogła wybrać darmowe wakacje to wolałabys Safari czy Seszele?
Safari, więcej się dzieje. Choć i wypoczynkiem pod palmą nie pogardzę.
5. Jaki jest Twój stan cywilny?
Zajęty dla pięknej Anny :)
6. Czy jest coś przy czym nie zaśniesz?
Zasypiam zawsze i wszędzie o ile mam pozycję horyzontalną, gorzej z budzeniem.
7. Krem o jakim smaku jest Twoim ulubionym?
Żadnym nie pogardzę, żadnego nie wyróżnię, u mnie wszystkie kremy są równe
8. Co najbardziej zwariowanego zrobiłaś?
Założyłem sobie bloga :D
9. Jakie znasz języki?
Po polsku i angielsku się dogadam, w niemieckim, rosyjskim czy włoskim świetnie rozbawię ludzi
10. Komedia czy horror?
Lubię dwa w jednym, doskonałym przykładem jest "Brunet wieczorową porą" lub cykl "Martwe zło" Sama Raimiego
11. Czy masz tatuaż?
Nie mam, do tej pory nie wymyśliłem nic oryginalnego co chciałbym na siebie nanieść
Panti zapytała:
1. Najpiękniejszy uśmiech, jakim Ktoś Cię obdarzył w Twoim życiu to...?
To oczywiście ten od pięknej Anny :)
2. Kilka chwil w ciągu dnia tylko dla Ciebie (opisz proszę... :)..?
Wino i deska serów późnym wieczorem - tego nic nie przebije
3. Ile razy w ciągu dnia mówisz Najbliższym, że ich kochasz?
Hmmmm w ciągu dnia? To chyba bardziej czynem niż słowem :)
4. Danie, na które entuzjastycznie reaguje cała Twoja Rodzinka - łącznie z Tobą - to ...?
Oczywiście, że placki ziemniaczane
5. Najpiękniejszy poranek Twojego życia ?
Zwykle jestem zbyt zaspany aby zauważyć :)
6. Miasto/ miasteczko/ wieś, które kocham/uwielbiam to... (fajnie, jeśli dowiem, się dlaczego)
Jest całkiem sporo takich miejsc które uwielbiam za klimat i niezmienność - Kraków, Praga, Asyż, wszystkie nadmorskie mieściny w Chorwacji
7. Czym jest dla Ciebie pasja?
To takie coś przy czym zapominasz o zmęczeniu i nudzie :)
8. Czy masz w swoim życiu Kogoś, do Kogo możesz zawsze zadzwonić, bez względu na czas, okoliczności i porę dnia czy nocy ?
Chyba jest kilka takich osób więc wygląda na to, że jestem szczęściarzem
9. Twoim popisowym daniem jest ?
Każde następne danie (w zamierzeniu)
10. Smak zimy dla Ciebie to ?
Grzaniec galicyjski
11. Czym jest dla Ciebie Twój blog ?
Czystą zachcianką :) Pomaga mi też trochę w systematyczności w gotowaniu i zapamiętywaniu przepisów.
Delimamma zapytała:
1. Co wzbudza uśmiech na Twojej twarzy
Generalnie wszystko mnie bawi i cieszy, pełną piersią staram się żyć, małymi drobiazgami cieszyć
2. Potrawa/Deser, za którego przepis dałabyś/dałbyś się „pokroić”?
Jest całe mnóstwo tego, idealna delikatna sarnina odkryta w restauracji lub doskonała pasta z bryndzy na wyjeździe, to całe gotowanie sprowadza się do poszukiwania Tego smaku
3. Szklanka jest do połowy pełna czy pusta
Zależy czego ;)
4. Jak czekolada to z...?
...z orzeszkami oczywiście!
5. Z głową czy z sercem?
Nie jestem fanem poszczególnych podrobów ale w życiu kieruję się głownie żelazną logiką ze szczyptą męskiej intuicji
6. Intensywny taniec czy duchowa joga?
Zdecydowanie duchowa joga! Na sposób Wojciecha czyli ze szklaneczką dobrej whisky w ręku.
7. Najbardziej smakowity film/scena w filmie?
Scena ze spaghetti w filmie "Zakochany kundel", najlepszy film kulinarny to "Bezdroża (Sideways)"
8. Ulubione zdanie…?
Maniana.
9. Na co nigdy nie jest za późno
Na flaszkę kolejnego wina
10. Realizacja jakich pasji jeszcze przed Tobą?
Nigdy nie wiem co mi strzeli do głowy ale zawsze chciałem nakręcić film pełnometrażowy :)
11. Najpiękniejsze miejsce na ziemi – wg. Ciebie?
Wszystkiego jeszcze nie zobaczyłem ale z pewnością wyspy greckie z santorini na czele będą w rankingu
A teraz moje pytania:
1. Twoja ulubiona potrawa z boczkiem to...?
2. Którą ze znanych osób zaprosiłabyś na obiad i co podasz na deser?
3. Które danie na Twoim blogu jest tak dobre, że oczaruje dosłownie każdego?
4. Znienawidzona potrawa to...?
5. Dokończ: Najlepiej zjadłam w ...
6. Jak nazywa Cię zdrobniale najbliższa Ci osoba?
7. Książka lub film który polecasz Wojciechowi na weekend to...?
8. Najlepszy sposób na sylwestrowego kaca to...
9. Karp wigilijny - obowiązkowy czy pieśń przeszłości?
10. Twoja ulubiona rozrywka pozakulinarna to?
11. Wymień jedną rzecz o której nikt z blogerów o Tobie nie wie.
A nominowani to:
1. http://terazjedzmnie.blogspot.com/
2. http://filozofiasmaku.blogspot.com/
3. http://slodkababka.pl/
5. http://commandaria.blogspot.com/
6. http://kokilka.blogspot.com/
7. http://pomidoribazylia.blogspot.com/
8. http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/
9. http://springplate.blogspot.com/
10. http://karmel-itka.blogspot.com/
11. http://ankawell.blogspot.com/
No i chyba nie było tak źle... czyta się wyśmienicie!!
OdpowiedzUsuńA dziękuję, ale tego pisania to mi starczy chyba na tydzień już
Usuńooo dziękuję :D:DD:D
OdpowiedzUsuńfajnie, że się skusiłeś, wspaniała lektura:) - kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyróżnienie:) Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej na Twój temat. Widzę, że jesteś miłośnikiem win:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwina
Zdecydowanie uważam że wino jest świetnym uzupełnieniem każdego obiadu i może stanowić samodzielny deser :)
UsuńDobre winko to coś wspaniałego. Ja gustuję jedynie w wytrawnych, od biedy w półwytrawnych. Zabójstwem dla moich kubków smakowych są te słodkie. Choć nie ukrywam, że ze mnie bardziej piwosz gustujący w regionalnych trunkach aniżeli miłośniczka win:)
UsuńRównież gustuję w wytrawnych, chociaż czasami trafiam na małe perełki słodkich win, za kilkanaście zeta (w cenie browara prawie) można kupić fajne slavyantsi muscat albo śliwkowe zen pflaume (alma), z winami jest tak, że wybór jest praktycznie nieograniczony
Usuńwspaniały deser ;) z ochotą bym wsunęła porcyjkę
OdpowiedzUsuńIle ja bym dała aby mieć takiego gotującego faceta hihihi... :)
OdpowiedzUsuńFajny deser i na pewno był pyszny !
DZIĘKUJĘ PIEKNIE ZA ODPOWIEDZI ! :D ale ja jestem panti a nie waniliowy smoczek :P
OdpowiedzUsuńNo to już się poprawiam, myślałem, że to Twoja ksywka :)
Usuńza wyróźnienie dziękuję, musisz się wykazać cierpliwością, bo jesteś 3 w kolejce czekającym na odpowiedzi:) ostatnio jestem mało aktywna, włączył się tryb zimowy :)
OdpowiedzUsuńflan obłędny, no i coming out bardzo wyczerpujący..:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńTada, tadam! Odpowiedziałam :)
OdpowiedzUsuńhttp://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/12/mezczyzno-ubij-jajka-czas-na-omlet-z.html