Makaron dla miłośników serów pleśniowych inspirowany przez Gino d'Acampo. Spaghetti wymieszane z sosem na bazie sera Danish Blue nabiera intensywnego smaku i aromatu. Wytrawne białe wino jest naturalnym towarzyszem tego sera. Natka pietruszki i mielona papryka dodają całości smaczku. Szybki obiad dla dwojga.
- 250g spaghetti
- 100g sera Danish Blue
- 20g masła solonego
- 70ml śmietanki kremówki
- 30ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- pół łyżeczki papryki w proszku łagodnej
- sól morska
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 3/5 serka pleśniowego, smażymy chwilę aż ser się rozpuści, dodajemy śmietankę i wino. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Dodajemy paprykę, natkę pietruszki, solimy do smaku. Sos łączymy z makaronem i wykładamy na talerz, resztę serka kruszymy i dodajemy do makaronu.
Nie ma to jak makaron. Wystarczy kilka dodatkow - i juz obiad gotowy. A plesniowe smierdziuchy lubie bardzo, wiec to danie jest dla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńsery śmierdziuchy, sery zapleśniałe, jak ich nie kochać?
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z niebieskim serem, póki co prym wiedzie u mnie popularna gorgonzola, Danish Blue wygląda w tym zestawieniu równie świetnie. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńPiękny jest ten kieliszek na czarnej nodze :)
Gorgonzola też zawsze będzie moim numerem uno :) Zwłaszcza wersja cremoso
Usuńuwielbiam makarony i pleśniowe sery również, więc podbijasz tym prostym w wykonaniu przepisem moje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuń