Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Spaghetti w sosie Danish Blue

pasta

Makaron dla miłośników serów pleśniowych inspirowany przez Gino d'Acampo. Spaghetti wymieszane z sosem na bazie sera Danish Blue nabiera intensywnego smaku i aromatu. Wytrawne białe wino jest naturalnym towarzyszem tego sera. Natka pietruszki i mielona papryka dodają całości smaczku. Szybki obiad dla dwojga.


  • 250g spaghetti
  • 100g sera Danish Blue
  • 20g masła solonego
  • 70ml śmietanki kremówki
  • 30ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • pół łyżeczki papryki w proszku łagodnej
  • sól morska

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 3/5 serka pleśniowego, smażymy chwilę aż ser się rozpuści, dodajemy śmietankę i wino. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Dodajemy paprykę, natkę pietruszki, solimy do smaku. Sos łączymy z makaronem i wykładamy na talerz, resztę serka kruszymy i dodajemy do makaronu.




spaghetti

5 komentarzy:

  1. Nie ma to jak makaron. Wystarczy kilka dodatkow - i juz obiad gotowy. A plesniowe smierdziuchy lubie bardzo, wiec to danie jest dla mnie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. sery śmierdziuchy, sery zapleśniałe, jak ich nie kochać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron z niebieskim serem, póki co prym wiedzie u mnie popularna gorgonzola, Danish Blue wygląda w tym zestawieniu równie świetnie. Spróbuję.
    Piękny jest ten kieliszek na czarnej nodze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorgonzola też zawsze będzie moim numerem uno :) Zwłaszcza wersja cremoso

      Usuń
  4. uwielbiam makarony i pleśniowe sery również, więc podbijasz tym prostym w wykonaniu przepisem moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń