Gotuj z Wojciechem

piątek, 26 października 2012

Pilaw z jagnięciną

przepis
Basmati w języku hindi oznacza "pełny aromatu", ryż jest bardzo sypki, ziarna sa dluzsze i wezsze. Doskonały do potraw curry i pilawu. Ryż Basmati Uncle Ben's z dodatkiem świeżego, delikatnego bulionu warzywnego autorstwa Gordona Ramsay'a smakuje wyśmienicie, przepis na ten bulion w poprzednim wpisie. Jeżeli używacie zwykłego bulionu proponuję dodać do niego dodatkowo sok z cytryny oraz kieliszek wina białego. Pilaw podany z mięsem z jagnięciny i pistacjami tworzy zjawiskowe danie, jagnięcina i baranina to typowe mięso dodawane do pilawu w krajach Azji, można jednak również użyć z powodzeniem wieprzowiny lub kurczaka.

  • 250g ryżu Basmati Uncle Ben's
  • 250g karkówki jagnięcej
  • 700ml bulionu warzywnego (przepis)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 100g pistacji
  • 2 laski cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki
  • szczypta kardamonu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • olej, oliwa, ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Karkówkę jagnięcą zamarynować w oliwie i oćcie balsamicznym z dodatkiem rozmarynu. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ryż wstawić na minimum 15 minut do zimnej wody a następnie dokładnie wypłukać.

Mięso wyciągnąć z marynaty i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem posiekanej papryczki i kuminu. Smażyć 4 minuty, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego pieca na około 10 minut (lub do momentu aż mięso będzie miękkie).

W garnku o grubym dnie (lub teflonowym) rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku oraz marchewkę pokrojoną w paseczki. Dodać wypłukany i odsączony ryż, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać ciepły bulion, powierzchnia cieczy powinna byc około 1-1,5 cm nad poziomem ryżu. Dodać kurkumę, kardamon, płaską łyżeczkę soli, laski cynamonu przełamane w pół wcisnąć w ryż. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Ryż powinien się gotować na małym ogniu około 10-15minut do calkowitego wchłonięcia bulionu, po 6 minutach gdy większość cieczy zostanie wchłonięta, drewnianą łyżką zrobić wgłębienia w ryżu. Na koniec dokładnie wymieszać zawartość garnka, jeżeli nadal jest twardy można dodać wody i pogotować jeszcze chwilę. Podać z mięsem, posiekaną pietruszką oraz pistacjami. Można podać z raitą czyli jogurtem z dodatkiem mięty i kolendry.

przepis

4 komentarze:

  1. interesujacy przepis, nigdy nie jadlam pilawu.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie, takiego jeszcze nie jadłam, tutaj prezentuje się apetycznie bardzo mmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagnięcina jest mi jeszcze nieznana, ale jak tylko uda mi się ją dostać z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie smaki...
    Pozdrawiam:
    Rogalik

    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń