Ciasto
- 110g mąki
- 60g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Nadzienie
- 50g masła
- 4 cebule czerwone
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 110g ser kozi
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Cebulę posiekać i smażyć z masłem i cukrem na patelni na średnim ogniu, po 15 minutach dodać ocet, na koniec przyprawić solą i pieprzem. Cały proces trwa około 40 minut.
Ser kozi wymieszać ze śmietaną i żółtkiem.
Składniki na ciasto połączyć razem i wyrobić. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Piec nagrzać do 190 stopni C. Formy na tartaletki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i piec 10 min z obciążeniem i kolejne 10 min bez obciążenia (ja wkładam do nich formy od ramekinów, można użyć tradycyjnie fasoli czy grochu do obciążenia).
Na podpieczone i lekko ostudzone ciasto wyłożyć cebulowy farsz i przykryć serkiem, wstawić ponownie do pieca na 7-8 minut.
Przed podaniem skropić oliwą. Na zdjęciu widoczne są listki kolendry, można ozdobić również rukolą.
Jadłam podobne tartaletki i muszę przyznać, że są pyszne! Ja często piekę pizzę z karmelizowaną cebulką :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
fajny pomysł z pizzą, ta karmelizowana cebulka z pewnością jeszcze u mnie zagości, pozdrawiam również
Usuńjak z cebulą to już mi się podoba ;)))
OdpowiedzUsuńo ciekawe
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, cudowne połączenie smaków ...maślany spód, karmelizowana cebula, a do tego lub raczej przede wszystkim KOZI SER.... Pycha!Przepis zachowuję! :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie muszą smakować :)
OdpowiedzUsuń