Gotuj z Wojciechem

czwartek, 18 października 2012

Podpatrzone w Ameryce

przepis
A dokładnie w którymś z odcinków amerykańskiej wersji Masterchef - tartaletki z karmelizowaną cebulą w swobodnej interpretacji. Na kruchym maślanym spodzie i w towarzystwie delikatnego serka koziego. W oryginalnej wersji użyto sera owczego przypieczonego solidnie z góry, ja zdecydowałem się na lżejszą wersję z serkiem o bardziej płynnej konsystencji. Całość zdecydowanie bardzo smaczna, również na zimno. Z podanych proporcji wychodzą cztery tartaletki.

Ciasto
  • 110g mąki
  • 60g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Nadzienie
  • 50g masła
  • 4 cebule czerwone
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 110g ser kozi
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Cebulę posiekać i smażyć z masłem i cukrem na patelni na średnim ogniu, po 15 minutach dodać ocet, na koniec przyprawić solą i pieprzem. Cały proces trwa około 40 minut.

Ser kozi wymieszać ze śmietaną i żółtkiem.

Składniki na ciasto połączyć razem i wyrobić. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Piec nagrzać do 190 stopni C. Formy na tartaletki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i piec 10 min z obciążeniem i kolejne 10 min bez obciążenia (ja wkładam do nich formy od ramekinów, można użyć tradycyjnie fasoli czy grochu do obciążenia).

Na podpieczone i lekko ostudzone ciasto wyłożyć cebulowy farsz i przykryć serkiem, wstawić ponownie do pieca na 7-8 minut.

Przed podaniem skropić oliwą. Na zdjęciu widoczne są listki kolendry, można ozdobić również rukolą.


6 komentarzy:

  1. Jadłam podobne tartaletki i muszę przyznać, że są pyszne! Ja często piekę pizzę z karmelizowaną cebulką :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł z pizzą, ta karmelizowana cebulka z pewnością jeszcze u mnie zagości, pozdrawiam również

      Usuń
  2. jak z cebulą to już mi się podoba ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie, cudowne połączenie smaków ...maślany spód, karmelizowana cebula, a do tego lub raczej przede wszystkim KOZI SER.... Pycha!Przepis zachowuję! :-)

    OdpowiedzUsuń