Gotuj z Wojciechem

wtorek, 23 października 2012

Bucatini z polędwiczką i pesto z bakłażana

poledwiczka
Bakłażanowe pesto własnej roboty, wyjdzie trochę więcej niż potrzebne do przygotowania posiłku, za to świetnie się sprawdzi jako dodatek do kanapek. Polędwiczki pieczone w plastrach boczku i w rękawie do pieczenia doskonale zachowują soczystość. Ilość pesto i śmietany należy dobrać na oko aby uzyskać gęsty sos, można też użyc śmietany 12%.

  • 200g makaronu bucatini (może być inny)
  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • boczek w plastrach
  • 1 bakłażan
  • garść orzechów włoskich
  • połowa czerwonej papryki
  • 200ml śmietany 36%
  • świeża natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny

Bakłażanowe pesto
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bakłażan kroimy wzdłuż, solimy i odstawiamy aż puści sok. Razem z papryką skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Upieczone warzywa kroimy w kawałki i blendujemy z dodatkiem orzechów i odrobiny oliwy oraz soku z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Polędwiczki
Polędwiczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. obwijamy polędwiczke plastrami boczku i pieczemy w rekawie żaroodpornym 40 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry.

Makaron
Bucatini lub inny makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Na patelni podgrzewamy połowę uzyskanego pesto wraz ze śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron. Na koniec wrzucamy polędwiczkę i po chwili przekładamy na talerz.

3 komentarze:

  1. Bakłażanowe pesto... może być ciekawie. Polędwica to moja ulubiona część świnki :)

    OdpowiedzUsuń