Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 8 października 2012

Cukinia spotyka gorgonzolę

przepis
Szybka i smaczna przystawka, cukinie można nadziewać też serkiem kozim, można również wzbogacić przepis dodając np wędzonego łososia, suszone pomidory, szynkę wędzoną, rukolę... jest pole do popisu. Cukinię najlepiej smażyć na patelni grillowej aż do uzyskania charakterystycznych pasków ale zwykła patelnia też da radę, gorgonzola jest dość intensywna więc można użyć wersji cremoso, delikatniejszej, kanapkowej pasty.

  • 1 cukinia
  • 70g serka gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić aż puści sok. Następnie przemyć pod wodą i osuszyć, pokroić na płaty. Każdy płat posmarować oliwą z obu stron, posolić i popieprzyć. Smażyć i odsączać z nadmiaru tłuszczu, nakładać serek i zawijać.




2 komentarze:

  1. historia o tym, jak to dwoje stworzyło idealną całość :)

    OdpowiedzUsuń