- 250g ryżu Uncle Ben's Risotto
- 600g dynii
- 1 cebula
- 500ml bulionu
- 150ml białego wina wytrawnego (użyłem chilijskie Sauvignon Blanc)
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 50g parmezanu
- 2 łyżki pestek z dynii
- 30g masła
- oliwa z oliwek
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Dynie oczyszczamy z nasion i włókien, następnie dzielimy na dwie części po 200 i 400 gram, większą część wkładamy do piernika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut. Z mniejszego kawałka odkrawamy skórę i miąższ tniemy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy i rozmarynem, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy do miękkości. Odstawiamy i odsączamy z nadmiaru oliwy. Upieczony kawałek dyni wyciągamy z pieca, łyżką wybieramy miękki miąższ który następnie miksujemy w blenderze z 1 łyżką oliwy.
Na patelnię wrzucamy masło i dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula jest szklista dodajemy ryż i smażymy około 3-4 minut. Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje. Zwiększamy nieco ogień i stopniowo dodajemy bulion na 4 razy, każda następna porcja bulionu jest dodawana kiedy poprzednia zostanie wchłonięta.
Gdy bulion zostanie wchłonięty dodajemy puree dyniowe oraz podsmażoną dynię w kostkach, gotujemy jeszcze chwilę aż do osiągnięcia idealnej konsystencji, dodajemy kukurydzę i odstawiamy z ognia.
Część parmezanu strugamy w płaty do dekoracji, resztę ścieramy do risotta i mieszamy. Podajemy natychmiast ozdobione płatkami parmezanu oraz pestkami z dyni. Można również użyć natki pietruszki do dekoracji.
Danie wygląda wspaniale! Piękny kolorek!
OdpowiedzUsuńSuper danie. Ostatnio mam fazę na dynię, ale risotto jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńCo za zbiego okoliczności - też właśnie zrobiłam risotto z dynią ale z porem a nie z kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńwielkie umysły myślą podobnie :)
UsuńTen kolor jest fantastyczny, taki słoneczny. Dawno nie robiłam risotta
OdpowiedzUsuńzgadzam się :) widać już w trakcie przygotowania puree, dynia nie wiem jaka odmiana ale dość pospolita o pomarańczowej skórze, w razie gdyby kolor puree był za słaby zawsze można dodać szafranu do bulionu
UsuńDo poprzedniego słoiczka z puree dodałam szczyptę kurkumy, ale dodawałam też cynamon i goździki. W każdym razie kolor wyszedł bardzo smaczny :)
UsuńNigdy nie wychodzi mi risotto... ale chcę próbować :)
wcale nie jest łatwo przygotowac dobre risotto, ja robiłam raz - z borowikami ale z długoziarnistego ryżu (z braku odpowiedniego). Pomysł z dynią świetny, mam z nią bardzo pozytywne skojarzenia :)
OdpowiedzUsuńA ja lubię to ;)
OdpowiedzUsuńto wykwintne danie pyszni się także u nas :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda i ten kolorek ach aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńRisotto to wcale nie taka prosta sprawa, jeszcze mi takie idealne nie wyszło. Twoje ma śliczny kolor no i ten dodatek dyni - rewalacyjny pomysł.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na dynię!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie czarujące to risotto, dynia w takim daniu wygląda znkomicie!! Cudowne kolory.
OdpowiedzUsuń