Gotuj z Wojciechem

piątek, 19 października 2012

Sałatka buraczana z mistrzem w tle

przepis
Połączenie ryżu długoziarnistego, czerwonego oraz dzikiego, dostępne jako Ryż Tricolo w ofercie Uncle Ben's, to nie tylko ciekawy smak o orzechowym odcieniu ale również efektowna mieszanka kolorów która sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach. Moja propozycja sałatkowa bazuje na burakach zasmażanych metodą mistrza Adama. Tak przygotowane wykonywałem już wielokrotnie, tym razem zdecydowałem się na lekką modyfikacje, dodając wino w miejsce soku porzeczkowego i eliminując czosnek. Pierwotny przepis sam w sobie jednak jest najlepszy, polecam go solo. Buraczki zdecydowałem się połączyć z ryżem, pietruszką oraz orzechami włoskimi. W efekcie otrzymujemy prostą, smaczną i pożywną sałatkę która ucieszy nie tylko wegetarian.

  • 300g buraczków
  • 1 cebula
  • 70g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 100ml wytrawnego wina czerwonego
  • ocet jabłkowy
  • majeranek
  • sól, pieprz, cukier
  • pół natki pietruszki
  • 125g ryżu Tricolo Uncle Ben's
  • 80g orzechów włoskich

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mąkę, dodać ugotowane i pokrojone w drobną kostkę buraki. Dodać wino i dusić chwilę, doprawić sola, pieprzem, majerankiem, octem i cukrem do uzyskania odpowiednio słodko-kwasnego smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Ryż ugotować wg wskazań producenta i wymieszać z burakami. Orzechy posiekać i dodać do sałatki.


7 komentarzy:

  1. Burak w bardzo wyrafinowanej wersji - jesteśmy na TAK :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sałatki z burakami, ale takiej jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że wygląda to niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz, że mnie zaskoczyłeś? bardzo pozytywnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu!Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń