Gotuj z Wojciechem

czwartek, 29 sierpnia 2013

Filet z kaczki w tymianku z malinami

przepis

Filety z kaczki najlepiej zamarynować dzień wcześniej, aby przeszły zapachem świeżego tymianku. Maliny najlepiej kupić świeże, ale mrożone również będą pasować. Przygotowanie wszystkiego na raz wymaga trochę akrobacji w kuchni lub najlepiej dwojga pomocników kuchennych którymi pokierujemy przy pomocy precyzyjnie ułożonego planu.

  • 2 filety z kaczki
  • olej Kujawski z bazylią
  • 4 ziemniaki
  • 50g masła
  • 1l bulionu z drobiu
  • 200 g fasolki szparagowej
  • pieczarki
  • świeży tymianek
  • 200 g malin
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • lampka wina porto
  • kilka liści rukoli do dekoracji
  • sól, pieprz

Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem, wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko solimy i pieprzymy oraz skrapiamy olejem smakowym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości, czyli 45-60 min.


Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wrzątku, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy 15 min. do miękkości i odcedzamy. Przepłukujemy chwilę zimną wodą na durszlaku.


Ziemniaki kroimy grubo w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ziemniaki. Podsmażamy do zrumienienia, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie, ok. 10-15 min.


Filet z kaczki nacieramy solą i pieprzem, obkładamy świeżym tymiankiem, skrapiamy olejem smakowym oraz octem balsamicznym i odstawiamy na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu odsączamy i od strony z tłuszczem robimy poprzeczne nacięcia ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy kaczkę z obu stron po kilka minut, zaczynając od strony z tłuszczem. Gdy kaczka jest dobrze opieczona, przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. Po wyjęciu z pieca zawijamy w folię aluminiową.


Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy maliny, cukier oraz wino. Gotujemy, aż maliny się rozpadną, a płyn nieco zredukuje. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Do musu dodajemy odłożone wcześniej całe sztuki malin.
Wszystkie gotowe składniki wykładamy na talerz.



Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


3 komentarze:

  1. Też się czaję na kaczkę w jakimś owocowym sosie :) a w środku wyszła jaka? dopytuję, bo szukam dobrego przepisu na różowe wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taka jak mówisz bo taka jest najlepsza :) Tu sporo zależy od stopnia nagrzania patelni i grubości fileta ale z grubsza czas powinien pasować

      Usuń
  2. Bardzo znośne danie, sam zrobiłem z niedowierzaniem co z tego wyjdzie :) Jej smak okazał się to niezłą niespodzianką, ta harmonia smaków uwzględniła wszystkie za i przeciw. Oczywiście maliny spełniły tu pierwszorzędną rolę, maliny mrożone w moim przypadku (Gomar) spełniły wszystkie oczekiwania potrawy, jaką udało mi się przygotować. Brawa dla autora przepisu, polecam :))

    OdpowiedzUsuń