Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 16 lipca 2012

Maczanka po krakowsku XXI wieku czyli Maczburger

przepis
Maczanka po krakowsku w nowym wcieleniu, klasyczny przepis bazujący głównie na wiedzy pana Makłowicza, w szatach nowej epoki. Po prostu Maczburger ;)

Mięso
  • 1kg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 80ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Mięso natrzeć czosnkiem i lekko obsmażyć na patelni. Włożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, kminek, słodką paprykę w proszku oraz wino. Posolić, popieprzyć.

Włożyć do pieca nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na około 3 godziny. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry. Sos, jeśli nie jest dość gęsty, można zredukować na dużym ogniu.

Pozostałe składniki
  • bułka typu hamburger
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • sałata lodowa
  • cebula
  • ser żółty

Na przeciętą na pół bułkę położyć plaster mięsa, następnie plaster sera i plaster pomidora oraz cebuli, polać sosem. Na górze położyć plastry ogórka kiszonego oraz kawałki sałaty lodowej, przykryć drugą połówka bułki.



3 komentarze:

  1. A tak, tak... przedwczoraj dowiedziałam się co to jest ta maczanka krakowska ;)
    Koniecznie na smalcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie :) Może być olej, ale smalec dobra rzecz...

      Usuń