Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 23 lipca 2012

Risotto z chorizo

przepis
Kolejne danie z przepysznym, aromatycznym chorizo. Szybkie, proste, smaczne czyli kwintesencja GzW. A teraz Wojciech jedzie eksplorować kuchnię naszych południowych sąsiadów i wkrótce wróci z wielkim zapasem najlepszej bryndzy znanej ludzkości.

  • 300g ryżu do risotto
  • 150g boczku wędzonego
  • 250g chorizo
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie passaty (przecieru) pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka wina białego
  • 2 grillowane papryki
  • nać pietruszki

Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć, dodać cebulę oraz chorizo, smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Dodać passatę pomidorową, pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, grillowaną paprykę. Całość zalać szklanką bulionu oraz szklanką wina białego. Wsypać ryż i gotować do momentu aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki, w razie potrzeby można dodać wody. Na koniec wrzucić posiekaną nać pietruszki.


3 komentarze:

  1. Ale męskie danie :)
    Po upałach jak najbardziej. Wypróbuję, a raczej: Chłopak wypróbuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko męskie - świetny pomysł na "inne" risotto :) Szukałam inspiracji i znalazłam, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz zauważyłam, że z Krakowa - zapraszam - konkurs, do wygrania coś idealnego, a zadanie proste:) tylko do 13 września :) http://mowia-weki.blogspot.com/2012/09/moaburger-burgery-idealne-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń