Gotuj z Wojciechem

środa, 4 lipca 2012

Polędwiczki w sosie kurkowym

przepis
Na wstępie gratulacje dla Ewy z bloga Corner With Recipes za zwycięstwo w pierwszym ogólnopolskim konkursie Wojciecha i sięgnięcie po wspaniałą nagrodę ufundowaną przez Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. A dziś z cyklu "urzekło mnie Twoje jedzenie" zapożyczone z bloga Madame Edith tytułowe polędwiczki z kosmetyczną zmianą koperku na nać pietruszki. Sos kurkowy to prawdziwe błogosławieństwo niebios i doskonale współgra z plackami ziemniaczanymi które stanowią dodatek do dania.

  • 350 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia

Polędwiczki kroimy w ukośne plastry i podsmażamy na oleju do zrumienienia, odkładamy. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Kurki po oczyszczeniu kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Zmniejszamy ogień, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Wlewamy stopniowo na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso i jeszcze moment gotujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.





3 komentarze:

  1. Przepis żywcem z rozkoszy podniebienia :) Nie wiem tylko po co Państwu ta mąka ... zamiast śmietany. Kopiuj, wklei choć bez pojęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos kurkowy zawsze i wszędzie !!! Wygląda przeapetycznie! Ps- fajnie tu u Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń