Gotuj z Wojciechem

czwartek, 15 marca 2012

30 minut Wojciecha

przepis
  • 200g makaronu penne
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka
  • 100g sera parmezan
  • 100g oscypka
  • 150g sera pleśniowego danish blue
  • czarne oliwki

30 minut Wojciecha czyli szybki obiad dla zabieganych

1. Ugotuj makaron w 1l wody z dodatkiem soli i oliwy, powinien być gotowany 2min krócej niż zwykle
2. Kokilki wysmaruj oliwą, sery twarde zetrzyj na tarce
3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mleko i na małym ogniu połącz z 2/3 startej mieszanki serów oraz serem pleśniowym
4. Kokilki napełnij ugotowanym makaronem i oliwkami, następnie sosem serowym i na koniec posyp pozostałą mieszanką sera
5. Wstaw do pieca nagrzanego 180st i zapiecz 10 minut



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron z sosem serowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyborne, popularny jak Familiada, z polotem godnym stułbi, amerykański Mac&Cheese przy tym, staje się jeszcze bardziej parszywą i niegodną podniebienia potrawą.

    Zaproponowany mix serów zapewnia niesamowite doznania smakowe i zapachowe (chociaż te drugie dla bardziej wrażliwych mogą być nawet zbyt intensywne). Czarne oliwki przełamują ciężkie wrażenie, jakie w potrawie może robic gęsty serowy sos i nadają lekkiego śródziemnomorskiego powiewu.

    Na 100% ta potrawa na stałe zagości w moim jadłospisie, szczególnie, że tytułowe 30 minut okazało się być prawdą, a nie marketingowym bełkotem!

    OdpowiedzUsuń
  3. robi się 30 minut, a możesz podać w przybliżeniu jak długo się je?

    OdpowiedzUsuń
  4. To też jest wliczone ;) Tylko trzeba uważać żeby się nie poparzyć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie to wszystko wygląda... Przypominają mi się oscypki jedzone w Zakopcu, w dzieciństwie. Wtedy ich nie znosiłam, ciekawe czy teraz bardziej by mi smakowały :)
    Ale troszeczkę się boję kupować u siebie, w Łodzi oscypki. Będę musiała poczekać na jakieś tatrzańskie wypady...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oscypek oscypkowi nierówny i często nawet w centrum Zakopanego można szukać długo. Polecam spacer do doliny chochołowskiej i zakup w bacówce.
    Butelka białego półsłodkiego wina i świeży oscypek lub grillowany (z tych twardszych) z żurawiną to prawdziwy wypas, zwłaszcza w okolicznościach przyrody.

    OdpowiedzUsuń