Gotuj z Wojciechem

wtorek, 13 marca 2012

Solferino

przepis

Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.

  • 800ml wywaru warzywnego
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 150ml śmietany 22%
  • 2 żółtka
  • 200g groszku
  • sól, pieprz, cukier

Por podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować ok 20min, gdy ziemniaki zmiękną dodać groszek i koncentrat pomidorowy.

Zagotować, następnie zmiksować. Zdjąć z ognia. Przyprawić cukrem, solem, pieprzem tak aby było dobrze (ja użyłem proporcji 1-2-1).
Zaciągnąć żółtkami rozrobionymi ze śmietaną i niewielka ilością zupy. Można dodać koperku ale Wojciechowi wyszedł.

P.S. Gotuj z Wojciechem dostępne już na facebooku więc zapraszam do lajkowania!


7 komentarzy:

  1. Dość często robię zupę z groszkiem, ale jeszcze nie wpadłam na to, by dodawać do niej koncentrat pomidorowy. Muszę wypróbować ten "patent";) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast koncentratu można też użyć passaty pomidorowej, najlepiej własnoręcznie przygotowanej - przesmażyć cebulę, dodać obrane pomidory, bazylię, potrzymać jeszcze jakiś czas na ogniu aż odparuje większość płynu i na koniec zmiksować. Ciut bardziej czasochłonne ale czego się nie robi dla własnego żołądka! pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyk. Boska!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie ta zupa - klasyka, a jeszcze u mnie nie goscila. Sprobuje wkrotce (z passata zamiast koncentratu), mysle, ze bedzie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zupa, a ten przepis to dowód na to, że wystarczy kilka podstawowych składników by stworzyć coś naprawdę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota. Gotuję już trzeci raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że trafiłem w gusta :) Pozdrawiam

      Usuń