Gotuj z Wojciechem

środa, 12 lutego 2014

Kebaby drobiowe

przepis

Prosty przepis na grillowane piersi z kurczaka w towarzystwie sałaty, pomidorków i cebuli. Można powiedzieć pierwsze wiosenne danie w tym roku na blogu. Zainspirowane przez towarzystwo wspólnego gotowania z udziałem Malwinny, Mopsika i Maggie. W stosunku do przepisu bazowego, pochodzącego z książki "The Lebanes Kitchen", zdecydowałem się zwiększyć ilość przypraw. Skoro kebab to musi pikantne. Do sałatki dobrze pasować będzie również dodatek grzanek.

Kebab
  • 450g piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki zaatar (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
Sałatka
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • młoda cebulka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Kurczaka kroimy w kawałki. Do plastikowej lub szklanej miski wyciskamy czosnek, dodajemy paprykę, sól, pieprz, tymianek i opcjonalnie zaatar. Dodajemy oliwę i sok z cytryny i mieszamy. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy aby pokryło się równomiernie marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.


Następnego dnia nagrzewamy piekarnik z funkcją grill. Mięso przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Co jakiś czas obracamy mięso.


Na talerz wykładamy sałatę, posiekaną młodą cebulkę, pomidorki. Z oliwy, octu, bazylii oraz oregano przygotowujemy sos, którym polewamy sałatę. Na górę wykładamy podpieczone mięso.



przepis

4 komentarze:

  1. Jak smacznie i kolorowo! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompozycja kolorystyczna i smakowa dokładnie taka jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń