Gotuj z Wojciechem

wtorek, 18 lutego 2014

Moussaka

przepis

Tradycyjna zapiekanka grecka znana również w Turcji czy innych krajach śródziemnomorskich. Podstawowe składniki to bakłażan, pomidory, mięso mielone. Często dekorowana warstwą beszamelu. Oryginalnie do jej produkcji używa się mięsa jagnięcego, jednak w kraju w którym górale zajęci są blokadami dróg nie ma kto wypasać tych smacznych zwierząt. Z konieczności więc postawiłem na mieso wołowe. Do zapiekania tej ilości skladników należy użyć małej formy - u mnie uszczelniona tortownica o średnicy 22 cm, lub podwoić ilość składników.

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duży bakłażan
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • lampka wytrawnego czerwonego wina
  • 50g sera feta
  • 30g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej, sól, pieprz

Bakłażana kroimy w plastry o szerokości 5mm, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut aby puścił sok. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekane drobno chili. Smażymy chwilę i wrzucamy mięso - cały czas mieszamy i rozdrabniamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest brązowe, dodajemy zioła - bazylię, oregano, kumin oraz cynamon. Smażymy jeszcze 5 min i zestawiamy z ognia.


Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy wyciśnięty czosnek, gdy cebula zacznie się rumienić dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu 15 min. Przekładamy sos do mięsa, dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 min.


Rozgrzewamy patelnię grillową. Płaty bakłażana myjemy, osuszamy i smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Wrzucamy na silnie rozgrzaną patelnię i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.


W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, warstwę mięsa i kolejno bakłażan, mięso...


Na patelni pozostałej po smażeniu mięsa rozgrzewamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę, po 3 minutach dolewamy mleko. Gdy beszamel zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Dodajemy gałkę muszkatołową i wylewamy na zapiekankę. Fetę kroimy w plastry i wykładamy na beszamel.


Wstawiamy do pieca na około 30 minut aż góra zacznie się przypiekać. Można w ostatniej fazie wspomóc się funkcją grilla w piekarniku.



5 komentarzy:

  1. bardzo lubię to danie,:) w sumie dawno go nie robiłam, czas nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po raz pierwszy robilam to danie jakis czas temu na wspolne gotowanie i musze przyznac, ze niesamowicie mi smakowalo! :) Musze chyba powtorzyc, bo w tym kraju owce sie same pasa, choc w niektorych sklepach dominuje baranina z Nowej Zelandii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam moussaki. Twój przepis mi o niej przypomniał i teraz tęsknię za jej smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie zabrałabym taką porcję ze sobą....

    OdpowiedzUsuń