- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250g boczku wędzonego
- 2 cebule czerwone
- 100ml białego wina półwytrawnego
- 250g spaghetti
- 100g sera Dziugas (lub Pecorino)
- suszona papryka chili (młynek)
- sól, pieprz
Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na patelni, gdy będzie lekko rumiany dodać cebulę i paprykę chili i smażyć do zeszklenia cebuli. Dolać wino, wymieszać i zredukować na ogniu o połowę. Dorzucić pomidory i gotować dopóki płyn prawie całkowicie nie wyparuje. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować al dente i dodać sos oraz starty ser.
Ciekawa propozycja, chyba jeszcze nie jadłam takiej kombinacji spaghetti :)
OdpowiedzUsuńale ładnie podane, smakowite zdjęcie
OdpowiedzUsuń