Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 28 maja 2012

Spaghetti Puttanesca

przepis
Włoski klasyk którego nazwy lepiej nie przekładać na język polski. Dla wielbicieli słonych sardeli i chili które dominują w smaku. Sos puttanesca może być serwowany z każdym innym rodzajem makaronu. Suszone pomidory nie są wymaganym dodatkiem.

  • 400g spaghetii
  • puszka krojonych pomidorów
  • 6 filecików anchovies
  • 6 suszonych pomidorów
  • 100g czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • czosnek, suszone płatki chili, parmezan

Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem filecików, chili, kaparów oraz czosnku. Kiedy fileciki się rozpadną dodać pomidory z puszki, oliwki oraz pomidory suszone. Gotować na małym ogniu około 20 minut, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę. Makaron ugotować i połączyć z sosem. Podawać posypane parmezanem.

4 komentarze:

  1. Wydaję mi się, że ja to komentowałam... Ale, w razie czego zrobię to jeszcze raz. Wywaliłabym oliwki i mogłoby się znaleźć na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oliwkowy hejter? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mi się przypomniała głupia sytuacja. Chłopak sam zrobił dla mnie kolację, na której pojawiły się oliwki. Ciężko mi było powiedzieć, że ja raczej ich nie jadam i włożyłam wszystkie do rękawa bluzki. Wszystko poszłoby zgodnie z planem, ale kiedy chciałam wyjść i pozbyć się tego On chwycił mnie za rękę i wszystkie oliwki rozpaćkały się na podłodze.

      Ah, wspomnienia dzięki Wojciechowi :)

      Usuń
    2. heh rozumiem już, obiecuje je jakoś ukrywać w następnych daniach ;)

      Usuń