Feta z pieczoną papryką oraz grillowanym bakłażanem marynowane w smakowym oleju Kujawskim czyli trzecia i ostatnia odsłona konkursu z Majanowym Pieczeniem. Doskonała propozycja do kanapek lub dodatków do dań mięsnych.
- olej Kujwski smakowy (suszone pomidory, bazylia, czosnek)
- 200g sera Feta
- 2 papryki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- kilka liści bazylii i oregano
Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (opcja grill, 250 stopni) na około 10 minut. W połowie pieczenia przewracamy papryki. Wyciągamy gdy skórka zaczyna się lekko przypiekać i zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 15 minutach skóra powinna już łatwo schodzić z papryki - zdejmujemy skórę, kroimy w plastry, usuwając gniazda nasienne i błonę.
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok. Myjemy i suszymy papierwoym ręcznikiem. Na silnie rozgrzanej patelni grillowej smażymy obustronnie po kilka minut.
Fetę kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka. Wszystkie składniki pakujemy do słoiczków. Dodajemy liście bazylii oraz oregano, zalewamy olejem smakowym, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej kusicie mnie tymi Kujawskimi... Dają ogromne możliwości widzę :)
OdpowiedzUsuńDopiero się rozkręcamy :)
UsuńO właśnie! Oleje smakowe Kujawskiego. Dotąd sama robiłam smakowe oleje i oliwy, bo to dziecinnie proste. Ale teraz wszystko się pokończyło i został mi tylko stary czosnek.
OdpowiedzUsuńPolecasz jakiś olej z tych? Czy któryś z nich jest wyjątkowo dobry? A może jakiś jest obrzydliwy?
Same pyszne :) Jak sama mówisz, żadna filozofia, po prostu ułatwiasz sobie życie, u mnie najszybciej zszedł ten z suszonymi pomidorami
Usuńuwielbiam kujawski w każdej postaci...no i tak kolorowo u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie :) A te nowości Kujawskiego są super - olej rzepakowy ma więcej omega-3 od oliwy z oliwek, więc fajnie, że teraz też smakowe oliwy można kupić na bazie oleju a nie oliwy :)
OdpowiedzUsuń