Gotuj z Wojciechem

sobota, 9 lutego 2013

Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney

przepis

Eksplozja słodko-ostrych smaków gruszkowo-brzoskwiniowego czatnej w towarzystwie delikatnego fileta z kurczaka, wszystko opakowane w lekki nalesnik o bazyliowym posmaku to kolejna propozycja w Majanowym konkursie. Ponieważ na wiosnę jeszcze poczekamy brzoskwinie są z puszki i też są pyszne. Sycące danie dla trzech lub czterech (mniej głodnych) osób - z podanej ilości składników.

Naleśniki
  • 150g mąki
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • olej Kujawski bazyliowy
  • odrobina masła
Farsz
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża gruszka
  • 2 brzoskwinie
  • 1 cebula czerwona
  • 3cm imbiru świeżego
  • 1 łyżka cukru
  • sok i skórka z połowy małej cytryny
  • 50ml octu jabłkowego
  • olej Kujawski bazyliowy
  • sól, pieprz
  • chili suszone w płatkach
  • odrobina oscypka lub innego twardego sera

Wszystkie składniki naleśników poza olejem miksujemy chwilę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie dolewamy oleju do pożądanej konsystencji, około 4 łyżek. Patelnię do naleśników smarujemy masłem i nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. W trakcie smażenia nie dodajemy już tłuszczu. Smażymy naleśniki, powinno wyjść około 4 sztuk.


Mięso kroimy w drobną kostkę, resztę składników farszu łączymy osobno, owoce powinny być pokrojone w drobną kostkę, cebula bardzo drobno, imbir i skórkę cytrynową ścieramy na tarce. Chili według uznania. Chutney odstawiamy i nagrzewamy patelnię z olejem bazyliowym. Mięso smażymy krótko około 5 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy chutney. Szmażymy kolejne 5 minut, chutney z mięsem zdejmujemy z patelni a pozostały sos redukujemy na silnym ogniu. Można dodać nieco mąki. Gęsty sos dodajemy do farszu.


Piekarnik nagrzewamy z opcją grill. Farszem napełniamy naleśniki i ścieramy na górę ser. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera. Serwujemy natychmiast z kieliszkiem lekkiego półsłodkiego białego wina o cytrusowym posmaku (np Sauvignon Blanc).


przepis


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



7 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oscypkiem mnie tutaj zaintrygowałeś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite danie! W ogóle ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ dobroci w tym naleśniku! rewelacja! :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny przepis. Moje ulubione nalesniki. chociaz ja robie bez sera. Nie lubie polaczenia owoce - ser.
    mam tylko pytanie - ten chutney mozna podawac razem z innym miesem niz kurczak? cos trzeba zmienic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można użyć innego mięsa, chutney jest dość wyraziste więc będzie świetnym uzupełnieniem na przykład dla schabu ale sprawdzi się również z kaczką, szynką a nawet parówkami cielęcymi, pozdrawiam

      Usuń