Eksplozja słodko-ostrych smaków gruszkowo-brzoskwiniowego czatnej w towarzystwie delikatnego fileta z kurczaka, wszystko opakowane w lekki nalesnik o bazyliowym posmaku to kolejna propozycja w Majanowym konkursie. Ponieważ na wiosnę jeszcze poczekamy brzoskwinie są z puszki i też są pyszne. Sycące danie dla trzech lub czterech (mniej głodnych) osób - z podanej ilości składników.
- 150g mąki
- 250ml mleka
- 2 jajka
- olej Kujawski bazyliowy
- odrobina masła
- podwójny filet z kurczaka
- 1 duża gruszka
- 2 brzoskwinie
- 1 cebula czerwona
- 3cm imbiru świeżego
- 1 łyżka cukru
- sok i skórka z połowy małej cytryny
- 50ml octu jabłkowego
- olej Kujawski bazyliowy
- sól, pieprz
- chili suszone w płatkach
- odrobina oscypka lub innego twardego sera
Wszystkie składniki naleśników poza olejem miksujemy chwilę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie dolewamy oleju do pożądanej konsystencji, około 4 łyżek. Patelnię do naleśników smarujemy masłem i nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. W trakcie smażenia nie dodajemy już tłuszczu. Smażymy naleśniki, powinno wyjść około 4 sztuk.
Mięso kroimy w drobną kostkę, resztę składników farszu łączymy osobno, owoce powinny być pokrojone w drobną kostkę, cebula bardzo drobno, imbir i skórkę cytrynową ścieramy na tarce. Chili według uznania. Chutney odstawiamy i nagrzewamy patelnię z olejem bazyliowym. Mięso smażymy krótko około 5 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy chutney. Szmażymy kolejne 5 minut, chutney z mięsem zdejmujemy z patelni a pozostały sos redukujemy na silnym ogniu. Można dodać nieco mąki. Gęsty sos dodajemy do farszu.
Piekarnik nagrzewamy z opcją grill. Farszem napełniamy naleśniki i ścieramy na górę ser. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera. Serwujemy natychmiast z kieliszkiem lekkiego półsłodkiego białego wina o cytrusowym posmaku (np Sauvignon Blanc).
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Ciekawe połączenie smaków...
OdpowiedzUsuńOscypkiem mnie tutaj zaintrygowałeś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe składniki:)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie! W ogóle ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńależ dobroci w tym naleśniku! rewelacja! :) Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis. Moje ulubione nalesniki. chociaz ja robie bez sera. Nie lubie polaczenia owoce - ser.
OdpowiedzUsuńmam tylko pytanie - ten chutney mozna podawac razem z innym miesem niz kurczak? cos trzeba zmienic?
Oczywiście, można użyć innego mięsa, chutney jest dość wyraziste więc będzie świetnym uzupełnieniem na przykład dla schabu ale sprawdzi się również z kaczką, szynką a nawet parówkami cielęcymi, pozdrawiam
Usuń