Piersi z kurczaka w towarzystwie szynki dojrzewającej i sera zachowują swoją soczystość i zyskują dodatkowy niepowtarzalny aromat. Mięso nie wymaga solenia o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona. Dla lekkiego kontrastu podane warzywa są lekko skarmelizowane, co tworzy ciekawą całość. Karmelizowany fenkuł ma nieziemski smak i z pewnością nieraz u mnie jeszcze zagości. Danie uzupełnia ziemniaczane puree z dodatkiem poszatkowanej świeżej kolendry.
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 60g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, specku lub serrano)
- 150g mozarelli
- 7 łyżek oleju smakowego Kujawski z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
- 3 bulwy kopru włoskiego
- 3 cebule
- 12 małych marchewek
- 1 szklanka wina białego
- 1 szklanka bulionu z drobiu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Filety z kurczaka dzielimy na porcje i rozbijamy na cienkie płaty. Smarujemy trzema łyżkami oleju smakowego i odkładamy do lodówki.
Fenkuł dzielimy nożem na ósemki, cebulę szatkujemy w piórka, marchew dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki. Na 4 łyżkach oliwy smakowej podsmażamy kolejno fenkuł, cebule i na końcu marchewki - po kilka minut, do zrumienienia. Łączymy wszystkie warzywa razem na patelni i dodajemy wino, bulion oraz masło. Przykrywamy lekko i dusimy około 40 minut do odparowania cieczy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na płatach kurczaka (można lekko osolić jeśli szynka jest mało słona) kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zwijamy ciasno i wstawiamy do formy do zapiekania, skrapiamy olejem w którym wcześniej marynowało się mięso, posypujemy oregano i świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz puree z ziemniaków.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.
Bardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, podane bardzo ładnie co chcieć więcej:D
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia i apetyczny kurczaczek!:)
OdpowiedzUsuńKarmelizowany koper! O madre :)
OdpowiedzUsuńKarmelizowany koper włoski jest bardzo dobry w połączeniu z gruszką dodając do tego kozi ser i delikatne risotto-niebo w....:)
UsuńBrzmi fantastycznie, muszę spróbować, dziękuję za komentarz!
Usuńzamawiam na obiad, ale bez oleju, nie dam rad całej butli machnąć :P
OdpowiedzUsuńPo prostu zabiłeś mnie tym zdjęciem...te kolory, to wszystko wygląda tak apetycznie, że lepiej być nie może ;)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, że danie już jest zjedzone, to bym sie wprosiła. Pycha :)
Rozwaliła mnie ta marchewka, podobnie kurczak... Ile czasu go pieczesz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
właśnie, czemu ja tego nie napisałem to nie wiem :) Piekłem około 25 minut, u mnie widać było że mozarella zaczyna uciekać szparami po tym czasie, można też wyjąć jedną roladkę i odkroić kawałek celem sprawdzenia
OdpowiedzUsuń